GVH: Nem lehet a Magyar Telekomé a ViDaNet

Vágólapra másolva!
A ViDaNet nem egyesülhet a Magyar Telekommal, mivel az összefonódással érintett földrajzi területen a vezetékes telefon-, illetve kábeltelevíziós hálózatok egy kézbe kerültek volna, s ezzel megszűnt volna az infrastruktúra-alapú verseny - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint így a Magyar Telekom Nyrt. nem szerezhet irányítást a ViDaNet Zrt. felett. A fúziót a versenyhatóság annak ellenére tiltotta meg, hogy a Magyar Telekom a döntés előtt vállalásokkal igyekezett orvosolni a felmerülő versenyjogi problémákat.

A Magyar Telekom Nyrt. 2008. december 8-án opciós nyilatkozatot intézett a Kaptár Zrt.-hez, amivel a ViDaNet Zrt.-ben megszerezte a szavazati jogok 100 százalékát. Ezt követően a Magyar Telekom a részvényszerzéséhez a GVH engedélyét kérte.

A távközlési társaság szerint a tervezett összefonódás a piaci folyamatok alapján, elsősorban a mobilinternet térnyerése és a műholdas televíziós szolgáltatások előretörése révén nem hoz létre olyan helyzetet, ami korlátozná a versenyt. A Magyar Telekom jelezte: ha szükséges, akkor az összefonódás engedélyezése érdekében hajlandó kötelezettségeket vállalni.

A ViDaNet Zrt. 20 településen, például Győr, Tata, Mosonmagyaróvár, Kaposvár, Pécs, illetve Budapest egyes területein nyújt elektronikus hírközlési, kábeltelevíziós műsorterjesztési, kábelnet alapú szélessávú internet-, illetve beszédcélú hangátviteli szolgáltatásokat, jellemzően lakossági felhasználóknak.

A Magyar Telekom Magyarország legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező lakossági vezetékes telefon és szélessávú internet, valamint mobil távközlési szolgáltatója.

A GVH vizsgálata során előzetes álláspontban közölte a Magyar Telekommal, hogy a lakossági szélessávú vezetékes internet hozzáférés, a hangszolgáltatások, illetve a műsorterjesztés piacán az összefonódás előreláthatólag olyan gazdasági erőfölényt hoz létre, ami akadályozza a hatékony versenyt.

A közlemény szerint a versenyhatóság értékelte a Magyar Telekom kötelezettségvállalásra tett indítványát, ám arra jutott, hogy ezek nem oldják meg a versenyproblémákat. Ezt követően a GVH tárgyalást tartott az ügyben, amelyen a Magyar Telekom bejelentette, hogy módosítani kívánja kötelezettségvállalását, amiért a GVH második tárgyalást is tartott.

A Magyar Telekom újabb indítványában például fejlesztéseket vállalt, s azt, hogy a ViDaNet szolgáltatási területein bizonyos feltételekkel a meglevő hálózati alépítményeihez, így a föld alatti kábel-alagutakhoz, vagy a légkábelek elhelyezésére alkalmas póznákhoz hozzáférést nyújt az azt kérő vállalkozás részére.

A GVH azonban mindezek ellenére sem engedélyezte az összefonódást azért, mert a vezetékes telefon-, illetve kábeltelevíziós hálózatok a korábbi független irányítást követően egyetlen cégcsoport kezébe kerültek volna, s megszűnt volna a versenyhelyzet.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.