Két évre 7,6 százalékos GDP-mínuszt vár Bajnai

Vágólapra másolva!
Sarokszámnak tartja Bajnai Gordon a 3,8 százalékos hiánycélt és közel nyolc százalékos mínusszal számol a következő két évre. A miniszterelnök szerint olyan takarékos költségvetést készítenek jövőre, amely megfelel a GDP várható csökkenésének.
Vágólapra másolva!

Magyarországon az idén és jövőre, két év alatt összesen nyolc százalékos lesz GDP-csökkenés. Épp ezért takarékos költségvetés készül, amelynek célja a stabilitás, a biztonság és a növekedés feltételeinek megteremtése - mondta Bajnai Gordon pénteken Budapesten, azt követően, hogy a jövő évi költségvetésről tárgyalt az MSZP elnökségével.

Várhatóan idén 6,7, jövőre pedig 0,9 százalékkal, azaz két év alatt összesen 7,6 százalékkal csökken a GDP Magyarországon - pontosította Bajnai Gordon szavait Szollár Domokos kormányszóvivő.

A szocialista párt elnöksége testületileg most kapott először tájékoztatást a kormányfőtől arról, milyen büdzsét kell készíteni ahhoz, hogy az ország teljesíteni tudja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé tett vállalását. Az elmúlt hetekben az MSZP szűk vezetőségével és a miniszterekkel már konzultált Bajnai Gordon, de a pénteki találkozóval kezdődnek a politika egyeztetések a büdzséről.

Bajnai Gordon legutóbb egy interjúban a jövő évi büdzséről szólva megismételte, hogy a sarokszám a 2010-re tervezett 3,8 százalékos hiány, valamint azt, hogy a büdzsé válságköltségvetés lesz, hiszen Magyarország és az egész Európai Unió még válságban van.

A kormány tervei között az szerepel, hogy szeptember 8-án benyújtja a parlamentnek a költségvetés tervezetét, és azt a szokásosnál jóval korábban, akár már november végén elfogadhatná az Országgyűlés.