Vágólapra másolva!
Tayyip Erdogan török miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő csütörtökön energiaügyi megállapodásokat írt alá Ankarában, amelyek tartalmát később ismertetik hivatalosan.
Vágólapra másolva!

Törökország hozzájárul, hogy Oroszország megkezdje az előzetes kutatómunkát a Déli Áramlat gázvezeték új nyomvonalán, a Fekete-tengeri török felségvizeken áthaladó szakaszának helyén, és kijelölik az építkezés kezdetének időpontját is - mondta még az aláírás előtt Jurij Usakov, az orosz kormány apparátusának helyettes vezetője. Az aláíráson Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök is megjelent, ugyanis a tervezett Déli Áramlat gázvezeték fővállalkozója az orosz Gazprom mellett az olasz Eni energiavállalat.

Usakov korábban azt is elmondta, hogy a két fél munkacsoportot hoz létre a Samsun-Ceyhan kőolajvezeték támogatásának tanulmányozására. Putyin maga is említette ezt az aláíráskor. A tervezett kőolajvezeték egyik fővállalkozója szintén az olasz Eni. A kormányfők "széles összefüggésben" megvitatják a Kaszpi-térségből Oroszország elkerülésével Európába irányuló Nabucco-vezeték tervét is, de "ez természetesen a dokumentumokban nem szerepel majd" - tette hozzá Ukasov. A Nabucco vezeték a tervek szerint a Kaszpi-térségből szállítana gázt Európába, Oroszországot elkerülve. Törökország Magyarországgal, Ausztriával, Bulgáriával és Romániával júliusban aláírta a kormányközi megállapodást a Nabucco-programról.

Putyin arról is szólt, hogy közösen gáztározókat építenek Törökországban. Ezzel Törökország még inkább gázkereskedelmi központtá és fordítókoronggá válhat a Kelet és Nyugat között. A csütörtöki orosz lapok szerint Moszkva már kétszer is kérelmet nyújtott be a török félnél a Déli Áramlat ügyében, de mindeddig nem járt sikerrel. Most az engedély fejében biztosítani szándékozik a Samsun-Ceyhan vezeték kőolajellátását.

Hivatalos forrásokból származó értesülések alapján a Kommerszant című orosz gazdasági lap csütörtökön azt írta, hogy az előzetesen elért elvi megállapodás értelmében a Déli Áramlattal kapcsolatos kutatások már augusztusban megkezdődnek, és az építkezés 2010-ben kezdődik.

A Samsun-Ceyhan vezetéken Törökországból az európai piacokra áramlik majd az olaj. A vezeték építését idén áprilisban kezdte meg az olasz Eni S.p.A.. A Fekete-tengeri Samsun kikötőből a Földközi-tengeri Ceyhanba irányuló, 4 milliárd dolláros beruházással épülő 555 kilométeres vezeték - amelynek teljes kapacitása a tervek szerint napi 1,5 millió hordó lesz - lehetővé teszi a korlátozott áteresztő képességgel rendelkező Boszporuszon haladó és környezeti károkat okozó tankhajók számának jelentős csökkentését.