Törlesztik a Szovjetunió utolsó adósságát

Vágólapra másolva!
Oroszország, Vlagyimir Putyin miniszterelnök utasítására, év végéig rendezi a Szovjetunió Londoni Klubbal szemben fennálló utolsó, 34 millió dolláros tartozását - jelentették be az orosz pénzügyminisztériumban. Mint a külföldi adósságokért felelős osztályvezető elmondta, reményeik szerint év végéig egyeztetik a feltételeket az összes hitelezővel.
Vágólapra másolva!

Az adósságot, amely lényegében a szovjet külkereskedelmi hiányból adódott, a szövetségi költségvetésben a külföldi adósságok törlesztésére elkülönített összegből fedezik majd.

Az egykori Szovjetuniónak a magánhitelezőket képviselő Londoni Klubbal szemben fennálló adósságainak maradék részét - 32 milliárd dollárt - 2000-ben ütemezték át, amennyiben átváltották Oroszország által kibocsátott eurokötvényekre, amelyeknek futamideje 2010-ig, illetve 2030-ig tart. A most kifizetendő 34 millió dollár a Szovjetunió Londoni Klubbal szembeni adósságainak az utolsó olyan maradéka, amelyet nem váltottak át orosz államkötvényekre, és kifizetésével lezárul a Szovjetunió adósságainak története.

A számos fejlődő országok fizetésképtelensége kapcsán 1976-ban alakult Londoni Klubban a fejlett országok mintegy 600 kereskedelmi bankja egyesült, hiteleiket nem fedezik állami garanciák. 1991-ben az orosz Vnyesekonombank javaslatára, a Deutsche Bank vezetésével konzultatív testület alakult, amely közvetítőként működött közre a klub tagjaival szemben fennálló szovjet adósságok átütemezésében.