Nem vizsgálódik a GVH az élelmiszerkódex ügyében

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Megszüntette az Élelmiszer Termékpálya Kódexet aláíró szervezetek ellen indított eljárását a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) - közölte a hivatal csütörtökön. A döntést azzal indokolta, hogy kódex nem volt alkalmas a piaci verseny korlátozására, és nem is lépett hatályba. Erre a jövőben sem mutatkozik esély, hiszen alkalmazásától a kiskereskedelmi érdekképviseletek végérvényesen elálltak.

A GVH 2009. május 21-én indított eljárást egy sor ágazati érdekképviselet ellen, miután a szervezetek április 9-én aláírták az Élelmiszer Termékpálya Kódexet. Ennek legismertebb pontja a magyar termékeknek bizonyos időszakokban a boltok polcain legalább 80 százalékot elérő arányát előíró szabály volt. A versenyhatóság többek között erről gyanította, hogy alkalmasak lehet a piaci verseny korlátozására.

A helyzet a vizsgálat során azonban többször megváltozott. Kiderült például, hogy az aláíró szervezetek nem bírtak a tagjaiktól olyan felhatalmazással, hogy azok egyetértenének a kódex rendelkezéseivel, majd az aláíró szervezetek a kódex alkalmazásának felfüggesztését jelentették be. Végül a kiskereskedőket képviselő szervezetek elálltak a kódex alkalmazásától, így a megállapodás nem lépett hatályba.