Jó negyedévet zárt rosszul a Wall Street

Vágólapra másolva!
Gyengültek a New York-i értéktőzsde vezető mutatói kedden. A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,0 százalék (82,38 pont) csökkenéssel 8447,00 ponton fejezte be a napot. A technológiai piac Nasdaq Composite mutatója 0,5 százalékkal (9,02 ponttal) 1835,04 pontra hanyatlott. Nagyjából minden erősödő részvényre két gyengülő jutott.
Vágólapra másolva!

Az S&P 500 index 0,9 százalékos mínuszt produkált kedden, de a második negyedévben így is annyit javult, hogy ilyen mértékű három hónapos felfutásra 1998 óta nem volt példa. A Bloomberg tudósításában ugyanakkor megjegyzi, a 15 százalékos negyedéves emelkedés valójában úgy jött össze, hogy júniusban már lényegében stagnált (+ 0,1 százalék) az index. A Dow Jones 11 százalékot nyert április óta, ami 2003 óta a legjob adat.

A tőzsdemutatók keddi gyengülését az a meglepő adat váltotta ki, hogy júniusban csökkent az amerikai fogyasztói bizalmi index. Ez felerősítette a gazdaság élénkülésének ütemével kapcsolatos bizonytalanságot, így több mint 4,8 százalékkal csökkent a Caterpillar, a Starbucks és az Expedia árfolyama. Rosszul szerepeltek a bankpapírok is. A lejtmenethez hozzájárult az olajipari részvények jelentős vesztesége a kőolaj másfél dollárt meghaladó áresése nyomán.

Ugyancsak kedden ismertették, hogy áprilisban mérsékelten csökkent az önálló családi házak átlagára, az Egyesült Államok középnyugati vidékén pedig az üzleti aktivitás csak szerényen mérséklődött júniusban.