Vágólapra másolva!
A Magyarországot jelenleg hitelező IMF szerint hazánkban a politikai helyzet törékenysége kockázatot jelent a hitelszerződéshez kötődő program végrehajtására. Friss szakértői jelentésében a pénzintézet hangsúlyozza a jövő évi GDP-arányos hiány 3,8 százalékosra csökkentésének fontosságát.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutalappal (IMF) kötött hitelszerződéshez kötődő program végrehajtására nézve kockázatot jelent Magyarországon a politikai helyzet törékenysége - olvasható a hitelszerződés második felülvizsgálatáról készült, kedden nyilvánosságra hozott szakértői jelentésben.

A jelentés ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az IMF küldöttsége, azért, hogy a program minél szélesebb támogatást kapjon, bővítette kapcsolatait a sajtóval és az ellenzékkel. A szerzők utaltak arra, hogy az előző miniszterelnök áprilisi leváltása után új kormány alakult, és bár a parlamenti választások tervezett időpontja 2010 áprilisa, idő előtti választások lehetségesek.

A szakértők úgy látják, a választásokhoz közeledve nagy a politikai bizonytalanság. Az ingatlanadóról folytatott parlamenti vita is azt mutatja, hogy a választás előtti kényszerek megnehezíthetik a reformok végrehajtását.

A jelentés szerint a magyar kormány a program végrehajtásával kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében továbbra is szükségesnek ítéli meg a program alapos monitorozását és az intézkedésekről való párbeszéd folytatását a Valutaalappal.

A nemzetközi pénzintézet igazgatósága múlt kedden fogadta el a készenléti hitelszerződés második felülvizsgálatának eredményét, ezáltal jóváhagyta az újabb, 1,43 milliárd eurós, azonnal lehívható részletet. A szakértői jelentés szerint az IMF kész arra, hogy szükség esetén még idén tárgyalásokat folytasson Magyarországgal a finanszírozás kiterjesztéséről. Az IMF és a magyar hatóságok az év második felében a tervek szerint áttekintik a 2010-2011-ben várható külső finanszírozási kilátásokat.

A jelentés leszögezi: alapvető fontosságú, hogy a magyar kormány betartsa ígéretét, és az államháztartási hiányt jövőre a GDP 3,8 százalékára szorítsa le az idei tervezett 3,9 százalékról.

Az IMF szakértői szerint a magyar gazdaság helyzete 2010-ben várhatóan stabilizálódni fog, ugyanakkor hangsúlyozták, a külső finanszírozási környezet még nem biztos, hogy megerősödik. Az elhúzódó globális pénzügyi zavarok következtében bizonytalan, hogy mikor lesznek ismét elérhetők a nemzetközi tőkepiaci források.