A Vodafone megvenné a brit T-Mobile-t

Vágólapra másolva!
A Vodafone, a bevételek alapján a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, fontolóra vette, hogy felvásárolja a T-Mobile Egyesült Királyságban működő részlegét. A Deutsche Telekom tulajdonában levő brit T-Mobile értéke 4,2-5,6 milliárd dollár között mozog, és az ügylet már most felkeltette a versenyt szabályozó hatóságok érdeklődését.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság mobil piacán bevétel alapján egyértelműen első helyre kerülne a piacon a Vodafone, ha most végbemenne az egyesülés. A piac 40 százalékát ellenőrizné, míg a második szolgáltató - a spanyol Telefonica tulajdonában lévő O2 - csak a 27 százalékos piaccal rendelkezne.

A két legnagyobb versenyző mellett még a francia tulajdonú Orange és a Hutchison Whampoa tulajdonában levő szolgáltató képviseltetné magát 27, illetve 8 százalékis piaci résszel - írja a Financial Times.

Az utóbbi részesedések eltörpülnének a Vodafone 40 százaléka mellett, ezért elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy a versenyjogi hatóság közbeavatkozik. Ennek ellentmond viszont a külföldi gyakorlat, ugyanis Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban is 40 százalék felett van a piacvezető mobilszolgáltató részesedése.