Joschka Fischer a Nabucco tanácsadója lehet

Vágólapra másolva!
Joschka Fischer volt német külügyminiszter a Nabucco gázvezeték projektjén fog dolgozni - írta csütörtökön egy német magazin.
Vágólapra másolva!

A Zöldekhez tartozó egykori külügyminiszter a Nabucco "politikai és PR-tanácsadója lesz", és állítólag több százezer eurós szerződést írt alá a Manager magazin pénteken megjelenő száma szerint.

Fischer, aki hét éven át volt a Schröder-kormány alkancellárja és külügyminisztere, a környezetvédők 2005. évi választási veresége után kivonult a politikából.

Gerhard Schröder volt szociáldemokrata német kancellár az Angela Merkellel szemben elszenvedett választási veresége után elvállalta az Északi Áramlat gázvezeték építéséért felelős orosz-német konzorcium vezetését. Erről néhány hónappal korábban írt alá szerződést barátjával, Vlagyimir Putyinnal, a mostani orosz kormányfővel.

A Nabucco-terv 3300 kilométer hosszú gázvezeték építését irányozza elő a közép-ázsiai földgáz Törökországon és Délkelet-Európán át főként az Európai Unióba való szállítására. A terv célja - az Északi Áramlattal ellentétben - éppen az orosz szállításoktól való függés csökkentése.

Az Északi Áramlat Oroszországot köti majd össze Németországgal mintegy 1200 kilométer hosszan, a vezeték teljes egészében a Balti-tenger alatt halad majd.