Rajtra készen a gyógyszer-automaták

Vágólapra másolva!
Több pénzügyi "nagyágyú" is elindulna a gyógyszerautomata-piacon, ám egyelőre nincs szabályozva az eszközök használata - az ÁNTSZ hol engedi, hol tiltja. A joghézag kiküszöbölésére elkészült egy rendeletmódosítás, amely a hírek szerint napokon vagy heteken belül életbe léphet. Az automaták raktárakban porosodnak, pedig igény eddig is lett volna a rendszerbe állításukra - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A lízingcégek, feltalálók és gyógyszergyártók szerint szükséges és hasznos gyógyszert vagy gyógyhatású terméket automatából venni, az egészségügyi kamarák szerint nem vagy legalábbis még nem. Az előbbi érdekcsoport arra gyanakszik, hogy a másik gátolja az automaták üzembe állítását.

Erre egyelőre nincs bizonyíték - tény azonban, hogy az országban több helyen működő automatát a helyi tisztiorvosi szolgálat intézkedése nyomán leállítottak, másutt pedig ugyanezen szervezet helyi vezetői engedélyeztek. A lap kérdésére Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta, hogy a szabályozás egyértelmű: ilyen automatát a jelenlegi jogszabályi előírások alapján nem lehet működtetni.

A probléma az, hogy nincs előírás arra, ki töltheti fel a gépet, és hogy oldható meg a kiskorúak géptől való távoltartása. A gyártók és forgalmazók szerint ezek egyszerűen orvosolhatók lennének. A Napi Gazdaság információi szerint a vonatkozó rendelet módosítása elkészült, és napok vagy hetek múlva életbe léphet.

Karlik András, az IMR Lease Zrt. résztulajdonos-elnöke szerint a jogszabály nem tiltja - tehát engedi - az ilyen automaták beállítását, egyedül a gyógyszerészek kamarája tiltakozik ellene és próbálja megakadályozni az elterjedésüket.

Karlik András - akinek cége másfél éve próbálkozik hazai gyártású és fejlesztésű berendezések forgalmazásával - azt állítja, jelenleg 2600 településen nem működik patika, ezek közül 1500-ban lenne helye az automatának, mert olyan mértékű a gyógyszerforgalom, hogy abból kigazdálkodható lenne a beruházás. Az Európai Unió országaiban működnek ilyen automaták, minden gond nélkül - tette hozzá.

Emlékezetes, hogy a gyógyszerészek érdekvédelmi szervezete nemrég erőteljesen fellépett a patikán kívüli gyógyszereladás ellen is, majd kiderült, hogy a benzinkutaknál árult fájdalomcsillapítók, hashajtók és görcsoldók egyáltalán nem veszélyeztetik a gyógyszertárak forgalmát.

Az IMR Lease raktáraiban most 50 automata "porosodik", mert bár a gyógyszerészek örömmel megvennék a 2,5-3 millióba kerülő berendezést, attól tartanak, hogy a tisztiorvosi szolgálat azonnal betilthatja azokat.

A lap úgy tudja, hogy a lízingcégen kívül jó néhány "nagyágyú" is fontolgatja automaták kihelyezését, főleg vidéki patikákba. Kérdés, hogy a régóta várt rendeletmódosításra mikor kerül sor, és hogy ezután milyen áron és milyen konstrukcióban tudnak automatához jutni a patikusok.