Meghosszabbították a CSA-pályázatot

Vágólapra másolva!
Az érdeklődő cégek kérésére két és fél hónappal meghosszabbították a Cseh Légitársaság (CSA) eladására kiírt versenypályázat lezárásának határidejét. Eszerint a CSA iránt érdeklődőknek nem június végéig, hanem szeptember 15-ig kell megtenniük a konkrét árajánlatot a cseh államnak, közölték csütörtökön Prágában.
Vágólapra másolva!

A cseh kormány tavaly ősszel jelentette be, hogy eladja a CSA-t. A kormány döntése alapján kiírt pályázatban már csak két cég maradt versenyben: az Air France-KLM társaság, valamint a Travel Service konzorcium.

A várható árat hivatalosan nem közölték. Volt olyan becslés is, amely 8-10 milliárd koronára értékelte a légitársaságot. Radomír Lasák, a CSA vezérigazgatója 8 milliárd koronás árat emleget.

A cseh állam június elején úgy döntött, hogy növeli részesedését a CSA-ban: a pénzügyminisztérium bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat a szlovákiai nemzeti vagyonalappal és a Pozsony önkormányzatával azok CSA-részvényeinek megvételéről. Pozsony városának tulajdonában a CSA 0,98 százaléka van. A cseh pénzügyminisztérium tulajdona jelenleg a részvények 91,5 százaléka.

A Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap szerint a szlovákiai nemzeti vagyonalap a CSA részvényeinek 0,24 százalékát tartja kezében. Ez a tranzakció gyakorlatilag befejezés előtt áll. A szerződést már csak a CSA igazgatóságának és felügyelőbizottságának kell jóváhagynia.

A cseh pénzügyi tárca az eladásra kínált 670 részvényből 613-at kíván megvásárolni. Ezért mintegy 10 millió koronát fizetnek a szlovákoknak.

Cseh pénzügyi szakértők a pozsonyi részvényár alapján kiszámolták, hogy a CSA piaci értéke a szlovákok szerint mintegy 4,5 milliárd korona lehet.