Vágólapra másolva!
Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára kedden reggel 66 dollárnál járt, a nyugati féltekén irányadó WTI jegyzése pedig 66,48 dollár körül mozgott, ami 98 centes, illetve 1,02 dolláros visszaesést jelent.
Vágólapra másolva!

Elemzők a világgazdasági helyzet alakulásával kapcsolatos aggodalmakkal magyarázzák az árcsökkenést.

Hétfőn főként az fokozta a borúlátást, hogy a Világbank lefelé módosította a globális gazdaság és egy sor nagy gazdasági térség idei növekedésére vonatkozó előrejelzését.

Az olajár a következő hetekben valószínűleg "oldalazó" mozgást végez majd, a 65-70 dollár közötti sávban tartózkodhat szakértők szerint. "Bizonytalanok a piaci kilátások. A kínálati oldal helyzetével mindenki tisztában van, de a kereslet alakulása kérdéses" - mondta az ausztrál nemzeti bank egy elemzője.

Támpontot a befektetők egyebek között az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed kedden kezdődő ülésétől várnak, amelynek második napján kamatdöntést hoznak az amerikai jegybankárok. Szintén befolyásolhatja az olajpiacot az American Petroleum Institute (API) amerikai olajipari ágazati intézet kedden megjelenő jelentése, valamint a szerdán publikálandó amerikai tartalékadatokról szóló statisztika.