Erősödés a Wall Streeten, eltűnőben a pesszimizmus

Vágólapra másolva!
A New York-i tőzsdemutatók, háromnapi bizonytalankodás után, csütörtökön fölfelé tartottak. Több jó hír is fölfelé hajtotta az indexeket.
Vágólapra másolva!

A New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) csütörtökön 0,69 százalékos nyereséggel 8555,60 ponton zárt. A Nasdaq piac összetett mutatója 0,01 százalékkal 1808,29 pontra emelkedett, , míg az S&P 500-as 0,70 százalékkal 917,11 pontra javult.

A fejleményeket főleg az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed philadelphiai részlegének biztató adatokat közlő jelentése határozta meg. A Conference Board gazdaságkutató intézet legújabb összgazdasági előrejelzése is jobb lett a vártnál, és a legújabb kormányzati statisztika a tartós munkanélküliek számának csökkenését jelezte, habár az újonnan segélyért folyamodók száma még valamelyest nőtt a múlt héten.

A Bank of America és a JP Morgan Chase egyaránt bőven 4 százalék fölötti mértékben drágult, feledtetve a hét első három napjának rossz hangulatát, amelyért egyebek között az volt a felelős, hogy az S&P leminősítette 18 bank hitelbesorolását.

"A piacon nincs már különösebb ok, ami eladásra késztetné a befektetőket. Az Armageddont, de legalábbis az újabb nagy gazdasági világválságot beárazó szcenáriók bekövetkeztének ma már alacsony a valószínűsége, ezt tükrözik a lassan egyre fejebb kapaszkodó indexek is" - mondta a Bloomberg hírügynökségnek egy piaci stratéga.