Keményen bírálja a kormány a PSZÁF-ot

Vágólapra másolva!
Számos területen elégedetlen a kabinet a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) működését illetően, ez az intézményre vonatkozó szabályozás jelentős módosítására enged következtetni - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A lap birtokába került munkaanyag szerint a felügyelet több piaci jelenségre is lassan, illetve helytelenül reagált, és a jelenlegi irányítási mechanizmus sem mindig állt a helyzet magaslatán. Nem tetszenek a kormányzatnak, például, a MÁV ÁBE és az ingatlanalapok ügyében hozott intézkedések.

A helyszíni vizsgálatokat pont akkor kezdte ritkítani a felügyelet, amikor azokra a korábbinál is nagyobb szükség mutatkozott - állítja a dokumentum. Kifogásolja emellett az IMF által kért vizsgálatok mélységét is.

Az elmúlt hetekben több jel is utalt arra, hogy a PSZÁFés a döntéshozók viszonya nem felhőtlen. Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely egyebek mellett lehetővé tenné a felügyelet bevételeinek elvonását. Emellett korábban felmerült a PSZÁF kettős irányítási struktúrájának felszámolása is.