A kedvezményes áfakulcsba kerül a távhő

Vágólapra másolva!
Jövőre ötről hét százalékra nőhet az általános forgalmi adó legalsó kulcsa, amelybe a gyógyszerek és a könyvek mellett a távhő is beletartozna - tudta meg az MTI szerdán szocialista forrásból.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon miniszterelnök szocialista képviselőkkel, zömmel polgármesterekkel hétfőn állapodott meg arról, hogy az augusztus 1-től érvényben lévő 18 százalék helyett a legalacsonyabb áfakulcsba fog tartozni a távhő 2010-től.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes nem kívánta megerősíteni, hogy hét százalék lenne az alsó áfakulcs. Azt azonban elmondta, hogy a kormányfővel folytatott egyeztetések alapján valóban a legalacsonyabb áfakulcsba kerül a távhő.

Azon véleményének adott hangot, hogy a távhő áfájának csökkentése valódi, karakteres baloldali ügy, jelentős társadalmi igazságtalanságokat tudnak ezáltal mérsékelni. Hagyó Miklós hozzátette: 640 ezer lakásban közel kétmillió ember fűt távhővel, ők fizetik meg a mindannyiunk által élvezett előnyöket, például a környezetvédelmieket.

Az MTI más forrásból úgy tudja, hogy a főváros négy javaslatot is tett a 18-20 milliárd forintos áfabevételkiesésre. Ezek között szerepel a Robin Hood-adó bevételének egy része és a csökkenő távhőártámogatás, az áfa csökkentésével ugyanis az eddig alanyi jogon hat hónapon keresztül járó alanyi jogú támogatás megszüntethető.

Ugyancsak ellentételezésül szolgálna a lakások egyedi szabályozhatóságának növelésével járó jelentős gázenergia- és szén-dioxid-kibocsátás megtakarítás, amit értékesíthetne az állam. A főváros szerint ésszerűsíteni kellene az állami kamattámogatott hitelek felhasználását, hogy azt ne lehessen igénybe venni a távfűtésről bármilyen módon történő leváláshoz.

Jelenleg egy átlagos, 53 négyzetméteres távfűtéses lakásban élő évente 210 ezer forintot fizet, amihez még hozzáadódik az áfa. A 210 ezer forint 70 százaléka a hődíj, 30 százaléka az alapdíj, amely Budapesten jövőre sem emelkedik.