Az áfaemelés miatt kevesebb pénz jut a sztrádákra

Vágólapra másolva!
A korábbinál kevesebb pénz folyik be az idén a sztrádamatricák eladásából, ráadásul az áfaemelés miatt sem lehet árat emelni. Ezért csökken az utakra fordítható fordítható keret - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Nem emelkedik a sztrádamatricák ára a júliustól életbe lépő áfaemelés nyomán, ám a lépés eredményeként mérséklődik a matricaeladásokból származó bevétel, ezzel összefüggésben az utak fejlesztésére fordítható összeg is csökken - írja a csütörtöki Világgazdaság. Az áfaemelés az idén 500 millió forint kiesést jelent - nyilatkozta Kalmár Koppány, a Közlekedési Koordinációs Központ kommunikációs vezetője.

A díjnövelésre részben azért sincs mód, mert a vonatkozó közösségi irányelv euróban maximálja a bruttó összeget, ráadásul azt a tárgyévet megelőző október 15-i árfolyamon kell átszámítani. Az euróárfolyam szokásosnál intenzívebb ingadozásának követésére nincs lehetőség.

Az áfaváltozás mellett a válság miatt csökkenő forgalom is negatívan befolyásolja a díjbevételt. A KKK legfrisebb becslése szerint a sztrádabérletek eladásából az idén befolyó nettó összeg 41,9 milliárd forint lesz, ami 4,1 milliárddal marad elő a korábbi prognózistól, és alulmúlja a tavalyi adatot is. Ráadásul a pótdíjbevétel is mérséklődik, eezen a címen 1,5 milliárd forintos bevételre számít a KKK.

A gyorsforgalmi úthálózatra mindezekből bruttó 14 milliárdot fizetnek ki működési költségként, és közel 4 milliárdot költenek az úthálózat felújítására. Ezek az összegek biztosítani tudják a biztonságos működést - hangsúlyozta Kalmár Koppány.