Rossz eredménye miatt elbocsát a GlaxoSmithKline

Vágólapra másolva!
A legnagyobb európai gyógyszergyár - a Pfizer mögött s világon a második -, a brit GlaxoSmithKline (GSK) profitja 13 százalékkal csökkent az első negyedévben, mivel az erős európai és feltörekvő piaci eladások nem tudták teljes mértékben ellensúlyozni a cég amerikai üzletének gyengélkedését.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A március végével zárult negyedben a cég 1,13 milliárd fontos adózott eredményt termelt, ami visszaesés az egy évvel korábbi 1,31 milliárd fonthoz képest. A bevételek 19 százalékkal, 6,77 milliárd fontra nőttek.

A GlaxoSmithKline adózott eredménye az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékos csökkenéssel egymilliárd font volt a tavalyi utolsó negyedévben. A profitot a nagyobb kutatás- fejlesztési költség, a lejáró szabadalmak megújítása és egy 400 millió dolláros jogi költség terhelte. Az eladások 6,91 milliárd fontra nőttek az egy évvel korábbi 5,97 milliárdhoz képest, közölték a csoportnál csütörtökön.

Az eredményekkel együtt akkor azt is bejelentették, hogy a cég átalakításba kezd, amely várhatóan évi 1,7 milliárd fontos megtakarítással jár 2011-ig. Eredetileg csak évi 700 millió fontos költségcsökkentést terveztek. A terv keretében - amelynek kezdeti költsége 3,6 milliárd font - több ezer állást akarnak megszüntetni.