A szokásosnál nagyobb a Praktiker vesztesége

Vágólapra másolva!
A német Praktiker barkácsáruházlánc szerdán 36,8 millió eurós veszteséget jelentett az első negyedévről. Első negyedévi veszteség nem szokatlan a kereslet szezonális alakulása miatt, azonban a mostani hiány jóval nagyobb az egy évvel korábbi, 23,5 milliós veszteségnél. Ezt az általános gazdasági helyzettel magyarázták a cégnél, hozzátéve, hogy ebben a hónapban már javulást észleltek.
Vágólapra másolva!

Az értékesítés 8 százalékkal 795,6 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 865,1 millióhoz képest. Számottevőbb, 13,6 százalékos volt a visszaesés a Németországon kívüli piacokon, 206,1 millió euróra, ezért a közép- és kelet-európai valuták leértékelődését kárhoztatták az általános keresletcsökkenésen kívül. Mindenesetre a valuták árfolyamváltozását nem számítva csak 3,6 százalékkal csökkent volna a bevétel a külföldi piacokon, vagyis a csoport átlagánál kevésbé.

Tavaly a Praktiker az eddigi legnagyobb üzemi eredményét érte el, és a bevétele is csak 1 százalékkal maradt el a 2007-es rekordtól. Az idén lassulásra számít a vállalat, mivel a recesszió már a barkácsszektort is elérte. Számszerű előrejelzést még nem közöltek.

A Praktiker csoport szélesebb üzemi eredménye (EBITA) 129,1 millió euró volt, 11,3 százalékkal több az előző évinél. Németországban az EBITA 45,2 millió euró lett, 10 százalékkal több a 2007-esnél, a külföldi áruházak 83,9 millió euróval járultak hozzá az eredményhez, ez 12,1 százalékkal több, mint 2007-ben. A kelet-európai valuták gyengülése nélkül, ami főként az utolsó negyedévben volt érezhető, az EBITA akár 2,5 millió euróval is nagyobb lehetett volna.

Az átváltási arányok módosulása gyengítette kissé a forgalmi adatokat is. Összességében a Praktiker csoport forgalma 3,907 milliárd euró volt tavaly, 1 százalékkal kevesebb a 2007-es rekord 3,945 milliárdnál. A nemzetközi üzletmenetben a forgalom 14,6 százalékkal emelkedett, 1,241 milliárd euróra, összehasonlítható alapon - vagyis az új áruháznyitásokat kiszűrve, azonos értékesítési területre számolva - azonban 0,5 százalékkal csökkent a külföldi bevétel a 2007-es, 11,4 százalékos növekedés után. Ha a valutaváltási arányok változatlanok maradtak volna, a forgalom 16,3 százalékkal növekedett volna az előző évhez képest.

Németországban 6,9 százalékkal csökkent, összehasonlítható alapon 8 százalékkal fogyatkozott a forgalom tavaly. Németországban összehasonlítható alapon már 2007-ben is csökkent a bevétel.

A nemzetközi üzletmenetben a forgalom növekedése kizárólag a terjeszkedésnek tulajdonítható, annak a 13 új áruháznak, amely az év során nyílt, továbbá a 2007-es évben megnyitott áruházak forgalmának, melyek hatása szintén a 2008-as évben vált érezhetővé. A kelet-európai valuták leértékelődése további nehézségeket okozott a pénzügyi eredményben, így az adó előtti eredmény 79,8 millió euróra csökkent a 2007-es 93,5 millió euróról.

A Praktiker AG takarékossággal válaszol a recesszióra. Ezek közül már március végén megemlítették, hogy az idén a nemzetközi terjeszkedésben "lélegzetvételnyi szünetet" tartanak.