Vágólapra másolva!
Indiában váratlanul erős a gazdasági növekedés. A márciussal zárult költségvetési évben a GDP kis híján 7 százalékkal nőtt, mondta Manmohan Szingh indiai miniszterelnök hétfőn egy tévényilatkozatában.
Vágólapra másolva!

Az előző négy évben évi átlagban 9 százalékkal bővült az indiai gazdaság. A friss eredmény meglepte az elemzőket. A Világbank március végén 5,5 százalékos GDP-növekedést becsült Indiában tavalyról. A nemzetközi pénzintézet 4,0 százalékos gazdasági növekedést jósolt Indiának idénre, és 7,0 százalékosat jövőre.

Nemzetközi elemzők azt várják, hogy a világgazdaság segedelme Ázsiából érkezik az év második felében, főleg Kínából és a nagyságra harmadik ázsiai gazdaságból, Indiából.

Miközben az indiai export még csökken - a nemzetközi kereslet szűkülése miatt márciusban 31 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - a belső kereslet élénkítésére az indiai központi bank október óta öt lépésben, összesen 4 százalékponttal csökkentette alapkamatát, legutóbb a múlt hónap elején, 5,0 százalékra.

Ugyanolyen céllal az eredetileg tervezett 2,5 százalékról 6 százalékra emelték az államháztartás GDP-hez viszonyított arányát a márciussal zárult költségvetési évben, és a mostani évre 5,5 százalékos hiányt tervez az indiai kormány. A kormányzattól további gazdaságélénkítés várható, de csak a parlamenti választások májusi befejezése után.