Négy adóparadicsom az OECD feketelistáján

Vágólapra másolva!
Négy ország - Costa Rica, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Uraguay szerepel a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) feketelistáján az együttműködésre nem hajlandó "adóparadicsomok" között.
Vágólapra másolva!

Olyan országokról van szó, amelyek menedéket nyújtanak az adóelkerülőknek - akik dollár milliárdokat tartanak bankjaikban távol országuktól -, és nem hajlandóak elfogadni a pénzügyi nyitottságra vonatkozó új nemzetközi előírásokat.

A fejlett ipari országokat tömörítő szervezet összeállított egy "szürkelistát" is, amelyen olyan országok szerepelnek, amelyek beleegyeztek ugyan az átláthatóságra vonatkozó előírások végrehajtásába, de még nem írták alá a vonatkozó nemzetközi egyezményeket. A listán olyan országok vannak, mint Luxemburg, Svájc, Ausztria, Belgium, Szingapúr és Chile, de megtalálható rajta Liechtenstein, Monaco és a Kajmán-szigetek is.

Kína szerepel az OECD "fehérlistáján", amely olyan országokat sorol fel, amelyek lényegében végrehajtották a nemzetközileg elfogadott adónormákat. Kína két különleges igazgatású régiója, Hongkong és Makao azonban egyelőre csak kötelezettséget vállalt a nemzetközi előírások betartására.

A 19 vezető ipari és fejlődő ország, valamint az EU alkotta G20-csoport csütörtöki londoni csúcstalálkozóján úgy döntött, hogy fellép az adómenedékek, illetve az ezek felszámolásában együttműködésre nem hajlandó országok ellen.