Speciális üvegbe kerül a magyar méz

Vágólapra másolva!
Termelői mézesüveg és zárszalag használatával venné elejét a mézhamisításnak az Országos Magyar Méhészeti Egyesület. A fogyasztók jelenleg olyan mézet is találhatnak a boltok polcain, amelybe lelkiismeretlen módon idegen enzimet, édességjavító cukrot kevernek.
Vágólapra másolva!

A fogyasztók biztonsága és a hazai termelők piaci helyzetének erősítése érdekében ezentúl az orosházi O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft.-vel összefogva eredetiséget és minőséget szavatoló, úgynevezett termelői üvegbe csomagolják a hazai termelői mézet - derült ki az Országos Magyar Méhészeti Egyesület csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A hamisítatlan magyar méz a jövőben Magyarország kontúrját hatszögletű méhsejtekkel ábrázolt, 730 milliliteres üvegben lelhető fel. Később készül ennél kisebb kiszerelés, például fél- és negyedliteres is. A méhész egyesület szavatolja, hogy az egyedi formájú üvegbe csak termelőtől származó mézet töltenek. A bizalmat erősíti továbbá az üveg záró fedelére ragasztott, hologrammal ellátott méz-zárszalag, amelyen feltüntetik a termelő azonosító adatait.

A méhészek hadakoznak az élelmiszerláncokkal

Az Európai Unió tagországaiban elfogyasztott méz fele bizonytalan eredetű. Az uniós méhészek évente 250 ezer tonna mézet termelnek, ami alig éri el az igények felét. A boltokban emiatt zömében gyengébb minőségű és ismeretlen eredetű argentin és kínai mézzel összekevert mézből vásárolnak az európai fogyasztók. Magyarországon 16 ezer méhész évente átlagosan 25 ezer tonna mézet állít elő, ebből a belföldi fogyasztás mennyisége mintegy ötezer tonna. A hazai méhek munkáját dicséri, hogy a magyar mézféleségek 80 százaléka alapanyagként kerül a nyugati piacokra.

A közvetlenül fogyasztói értékesítésre termelő méhészek mindenhol hadban állnak a nagy kiskereskedelmi láncokkal, amelyek polcain ritkán tartanak termelői mézmárkákat. A hazai boltok polcain is rendre nemzetközileg kevert, jobb esetben több hazai méhésztől felvásárolt, összeöntött, kisebb-nagyobb kiszerelésben kínált mézekkel találkozni. Valódi termelői mézet jellemzően piacokon, szaküzletekben, illetve a termelők telephelyén talál a magyar vásárló.

Nem lehet benne idegen enzim sem cukor

A Magyar Élelmiszerkönyv előírja, hogy a mézben csak természetes anyagok lehetnek. Nem tartalmazhat idegen enzimet és édességjavító cukrot. "A hamis mézért elsősorban a palackozók a felelősek, mert a termelőtől átvett méz minősége a feldolgozással sokat romlik" - mondta Bross Péter, az egyesület elnöke.

A tájékoztatón jelentették be, hogy szombaton Székesfehérvár ad otthont a hazai és a környező országokból érkező mintegy 3 ezer méhész találkozójának. A Videoton Sportcsarnokba meghirdetett méhésztalálkozón és vásáron adják át az Év Méhésze díjat is.