Az AB dönt a járuléktartozás elengedéséről

Vágólapra másolva!
Kora tavasszal dönthet az Alkotmánybíróság (AB) arról, hogy elengedheti-e az adóhatóság a járuléktartozásokat. Jelenleg - az adózás rendjéről szóló törvény értelmében - erre nincs lehetősége - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Bő egy éve nyújtották be az indítványt, amely a járulék mérséklését vagy elengedését tenné lehetővé, a kijelölt alkotmánybíró pedig idén januárban készült el a határozat tervezetével. Az AB múlt héten tárgyal először a tervezetről.

Kolláth György alkotmányjogász szerint - az ismert információk alapján - inkább arra van esély, hogy nem változik a rendszer, azaz a járuléktartozást továbbra sem lehet elengedni, míg az adók esetén erre van lehetősége az APEH-nak. Az AB vizsgálata arra fog irányulni, hogy indokolható-e a diszkrimináció az egyes közteherfajták között, vagy közjogi megítélésük miatt egy csoportba sorolhatók.

Kolláth úgy véli, hogy az adó és járulék között éles különbség van, így az indítvány nem lesz kellően megalapozott. A járulék célzott felhasználású, míg az adóbevételek univerzálisan felhasználhatók. Tavaly 1 065 700 darab egymillió forint alatti és 92 100 darab efölötti hátralékos eset volt, összesen 574,9 milliárd forint értékkel - írja a Napi Gazdaság.