Újraindult a termelés az egri ZF-ben

Vágólapra másolva!
Megindult a termelés az egri ZF Hungária Zrt.-nél hétfőn délután 2 órakor, miután új biztonsági cég vette át a gyár őrzését - jelentette be Ulrich Diller a társaság elnök-igazgatója sajtótájékoztatón Egerben.
Vágólapra másolva!

A korábbi őrző-védő cég embereit, akik nem voltak hajlandóak távozni, a helyi jegyző birtokháborítási határozata nyomán vasárnap este távolította el a rendőrség a gyárból - közölte Ulrich Diller.

A biztonsági cég munkatársai pénteken vették blokád alá a gyárat, emiatt bizonytalanná vált a hétfő reggeli üzemkezdés, és a cég vezetője a sajtón keresztült üzent a dolgozóknak, hogy ne induljanak reggel munkába.

Ulrich Diller elmondta: az ügy csütörtökön kezdődött, amikor az Őrmester Zrt. munkatársai elhagyták szolgálati helyüket. Emiatt a fejlesztő és a számítástechnikai központ is őrizetlenül maradt az ezer embert foglalkoztató üzemben.

A ZF ezért péntek délig megállapodott a Group 4 vagyonvédelmi társasággal, majd azonnali hatállyal írásban is felmondta az Őrmesterrel kötött szerződést.

Ennek ellenére az Őrmester Zrt. nem hagyta el a területet, sőt a gumibotokkal és gázspray-val felszerelt őrző védők fizikai erőszak alkalmazása nélkül "kitessékelték" az új cég alkalmazottait. Szombaton erősítést is hozott az Őrmester, 12 új ember személyében - ismertette a történteket a ZF vezetője.

Az ügynek a vasárnap este 7 órakor átadott jegyzői határozat vetett véget, amelynek birtokában már intézkedhettek a rendőrök - mondta Ulrich Diller.

A cégvezető bejelentette: nyílt levelet kíván intézni Eger rendőrkapitányához, amelyben arra kér választ, hogy milyen paragrafus gátolta meg pénteken a rendőri intézkedést. Szerinte ugyanis a történtek felvetik a jogbiztonság kérdését Magyarországon.

Ugyanakkor köszönetet mondott a város polgármesterének, Habis Lászlónak, hogy intézkedett a helyzet megoldása érdekében. Korábban Ulrich Diller azt közölte, hogy a termelést mindaddig szüneteltetik, amíg az Őrmester "megszállva tartja" a gyárat.

Az elnök-igazgató kijelentette: a dolgozókat semmilyen anyagi hátrány nem éri a termeléskiesés miatt.

Az Őrmester Zrt. vezetője, Mészáros Zsolt még szombaton az MTI-nek úgy nyilatkozott: a ZF biztonsági érdekeinek figyelembe vételével, a megbízási szerződésében foglaltaknak és a magyar jogszabályoknak megfelelően látták el a terület vagyonvédelmi feladatait.

Elismerte ugyanakkor, hogy munkatársaik, akiket egy alvállalkozójuk foglalkoztat, csütörtök délután valóban szabotálták a munkát, ám a gyár területe mindössze 40-50 percre maradt őrizetlenül, mert az embereket pótolták, vagyis a vagyonvédelmi tevékenység ellátása a megbízási szerződésben foglaltaknak megfelelően folyamatos volt. Úgy vélte, nem helytálló a ZF azon állítása, miszerint "elfoglalták a területet", hiszen érvényes szerződésükben foglaltak szerint látták el a vagyonvédelmi feladatokat.

Határozatlan idejű szerződésük felbontását ezért nem tartják jogszerűnek, egyúttal arra törekszenek, hogy megoldják a jogvitát a ZF-fel - közölte akkor Mészáros Zsolt. A sebességváltókat gyártó ZF Hungária Zrt. a ZF konszern leányvállalata, elmúlt évi árbevétele 193 millió euró volt.