Vágólapra másolva!
Veszteséget szenvedett el a negyedik negyedben a jelentős magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező osztrák Wienerberger téglaipari csoport, piacainak zsugorodása miatt. A vállalat az idén további romlást vár, a növekedés eddigi fő hajtóerejének számító Kelet-Európában is.
Vágólapra másolva!

A cég üzemi vesztesége 24,3 millió euró volt a negyedik negyedben az egy évvel korábbi 70 millió eurós többlettel szemben. Elemzők mindössze 4 millió eurós veszteséget vártak. Egyszeri tételek nélkül az üzemi eredmény 27,4 millió eurót tett ki az utolsó negyedben, 60 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A bevétel 15 százalékkal 503,3 millió euróra, az EBITDA-eredmény 41 százalékkal, 75,4 millió euróra csökkent.

Tavaly az év egészében a csoport bevételei 2 százalékkal estek vissza 2,4 milliárd euróra, az EBITDA-eredmény a rendkívüli tételek nélkül 20 százalékkal 440 millióra, az üzemi eredmény ugyancsak rendkívüli tételek nélkül 32 százalékkal, 239,8 millió euróra csökkent.

Van osztalék, de létszámcsökkentés is

A rossz eredmények ellenére a Wienerberger tervez osztalékot a tavalyi évre, bár ez lényegesen kevesebb lesz a 2007. évi 1,45 eurónál.

A cég a költségcsökkentés jegyében tavaly nyár óta összesen 27 gyárát zárta be, és 11 telephelyen függesztette fel átmenetileg a termelést.

A Wienerberger magyarországi cégénél tavaly augusztusban azt közölték, hogy a több mint 700 főt foglalkoztató Wienerberger Téglaipari Zrt.-nél lezárult a 70 fős létszámleépítés. A folyamat májusban kezdődött, a cégcsoport optimalizálási programjának keretében a korszerű telephelyeket tartják meg, az elavultakat bezárják. Az elbocsátások a pannonhalmi és a törökbálinti telephelyet érintették.