Monopolizálják az ukrán áramexportot

Vágólapra másolva!
Egy kézbe kerül Ukrajnában az áramexport, amelynek a lebonyolítását egy alakulófélben lévő holding veszi át - írta szerdán a kijevi Kommerszant-Ukraina című üzleti napilap. Az újság értesülései szerint tavaszra megalakul az áramexportot lebonyolító Ukrinterenergo állami vállalat és a magánkézben lévő Korlea Invest által alapítandó holding társaság, amelybe több kelet-európai országban működő energiakereskedő vállalat tartozik majd. Szakértők szerint Ukrajna részesedése a holdingban formálisan 52 százalék lesz ugyan, mégsem fogja teljes mértékben ellenőrizni az árameladásokat.
Vágólapra másolva!

Az ukrán áramexport rendjében várható változásokról még tavaly szeptemberben jelentek meg az első hírek, amikor az Ukrinterenergo bejelentette, hogy a Vaszil Becsvarzs (95 százalék) és Farkas Gábor (5 százalék) tulajdonában lévő Korlea Invest Holdingtól megvette a magyar Ukrenergy Trade Zrt. részvényeinek 52 százalékát. A lap szerint jelenleg ez a vállalat szállítja az ukrán és az orosz áramot a Volkswagen és az Audi magyarországi üzemeinek, valamint a Mol-nak. Később vált ismertté, hogy az Ukrenergy Trade Zrt. és a Korlea Invest érdekeltségébe tartozó lengyel Zomar cég megszerezte az ukrán áramexport fölötti ellenőrzést.

Az Ukrinterenergo korábbi közlése szerint a részvényvásárlás lehetővé teszi Ukrajna számára az európai árampiacon való megjelenést. Jurij Prodan ukrán fűtőanyag- és energiaügyi miniszter bejelentette, hogy az Ukrinterenergo kivásárolhatja az Ukrenergy Trade Zrt. részvényeinek 100 százalékát - olvasható a cikkben. Az írás szerint kedden vált nyilvánvalóvá, hogy az ukrán megjelenés az európai árampiacon azt jelenti: az Ukrinterenergo és a Korlea Invest társaságot alapít Ukrenergy Holding AG néven. Andrej Komendo a Korela Invest Holding sajtószóvivője közölte, hogy az új vállalat Zürichben van bejegyezve, részvényeinek 52 százalékát az ukrán fél, a többit a Korlea Invest birtokolja.

A lap úgy tudja, hogy a február 1-jei állapotok szerint új társaság kezében van a lengyel, szlovák és szlovén piacokon működő áramkereskedő cégek törzstőkéjének 100 százaléka, és az Ukrajnában (Kárpátalján) kis vízierőművek építését tervező vállalatok törzstőkéjének 60 százaléka. Az Ukrenergy Holding arra készül, hogy április 1-ig konszolidálja a magyar Ukrenergy Trade Zrt. részvényeinek 95 százalékát, és megvásárolja a lengyel Zomar részvényeinek 50 százalékát, plusz egy részvényét.

Az újság szerint egyéb tényezők mellett zavart okozhat az új rendszer működésében, hogy bírósági keresettel élhetnek azok a társaságok, amelyek korábban hosszú távú energiavásárlási szerződéseket kötöttek. A cikk példaként említi, hogy amikor 2007-ben az ukrán fűtőanyag- és energiaügyi minisztérium áramexport-tendert hirdetett, a két fő vásárló - a magyar System Consulting és a Korlea Invest - bírósági úton meg tudta akadályozni annak lefolytatását.