Kovács szerint van esély a kedvezményes áfára

Vágólapra másolva!
Van esély arra, hogy az Európai Unió tagországai a jövő hónapban kompromisszumos megállapodásra jutnak a kedvezményes áfa alkalmazásának egységesítéséről, miután a keddi brüsszeli pénzügyminiszteri találkozón beterjesztett új javaslatot a tagok jó alapnak minősítették a megegyezéshez - vélekedett sajtótájékoztatóján Kovács László, az Európai Bizottság adópolitikai és vámuniós felelőse.
Vágólapra másolva!

A nagy munkaigényű és helyileg nyújtott szolgáltatások körére jelenleg 2010 végéig érvényes a csökkentett kulcsok rendszere, amelyet 2006 tavaszáig csupán nyolc régi EU-tagország alkalmazott. A kísérletbe később az új tagállamok is bekapcsolódtak, jelenleg összesen tizennyolc tagállamban alkalmaznak mérsékelt kulcsokat. Külön probléma ugyanakkor, hogy nem minden kedvezmény alkalmazható minden tagállamban.

A rendszert eredetileg - a kilencvenes évek második felében - azért indították el, hogy olcsóbbá tegyék ezeket a szolgáltatásokat, csökkentsék a feketemunkát, és növeljék a legális foglalkoztatást az EU-ban. Amennyiben pedig nem születik megállapodás a rendszer véglegesítéséről, az érintett országokban vissza kell állítani az általános áfakulcsot, amely a legtöbb tagállamban 20-25 százalék között mozog (szemben az 5-6 százalékos kedvezményes kulccsal). Ez jelentősen megdrágítaná a döntően kisvállalkozások által nyújtott szolgáltatásokat, és kis cégek tízezreit sodorná csődhelyzetbe, százezres arányban növelve a munkanélküliséget is - hangoztatta Kovács László.

A keddi találkozón benyújtott friss javaslat szerint a kedvezményes áfában részesíthető szolgáltatások köre néhány területre korlátozódna: a jelenlegi listán is szereplő kerékpárjavítás, bőráru és cipő javítása, ablaktisztítás, fodrászat, háztartások takarítása, házi betegápolás és gondozás körére, valamint az éttermi szolgáltatásokra és a szociálpolitikai indokoltságú lakásépítésre, lakásfelújításra vagy lakásjavításra.

A brüsszeli bizottság korábban javasolta azt is, hogy a lehetőséget terjesszék ki a szolgáltatások mellett néhány termékre is, de ez mára lekerült a napirendről.

A mérsékelt adó alkalmazását - Ausztria, Dánia és Észtország támogatásával - elsősorban Németország ellenzi, azzal érvelve, hogy kiesést jelent a költségvetésnek. A többi tagország viszont egyetért azzal, hogy a szóban forgó szolgáltatások szelektív módon támogathatók legyenek. A mérsékelt áfa alkalmazása csak lehetőség, nem kötelezettség lenne a tagországok számára - mutatott rá Kovács László.

Kitért a mérsékelt áfa témájára az ülés utáni sajtótájékoztatóján Veres János pénzügyminiszter is. Megerősítette, hogy a miniszterek - a kormányfők decemberi döntésének megfelelően - márciusra szeretnének eljutni a kompromisszumig a témában. Mint mondta, Magyarország elvben minden olyan megoldást el tud fogadni, amely minden tagállamban egységesen alkalmazható.