Óriási gázmezőről vitatkoznak Romániában

Vágólapra másolva!
A román kormány feloldotta a Kígyó-sziget környéki kontinentális talapzat ásványkincseinek kiaknázásáról kötött koncessziós szerződés titkosságát. A szerződés szerint egy kanadai cég, a Sterling Resources harminc évre szerez jogot a nemrégiben a hágai bíróságon Romániának ítélt tengeri olaj- és földgázlelőhelyeken.
Vágólapra másolva!

A Hágai Nemzetközi Bíróság a hét elején Románia javára döntött a fekete-tengeri kontinentális talapzat felosztásáról az Ukrajnával folytatott perben. Mindez becslések szerint 70 milliárd köbméter földgáz- és 12 millió tonna kőolajlelőhely, vagyis napi árfolyamon számolva mintegy 30 milliárd dollárt jelent. Ez legalább 17 évig biztosítja az ország energetikai függetlenségét Oroszországgal szemben - írja az erdélyi Krónika című lap. (Ugyanakkor a Kígyó-sziget környékén még nem végeztek pontos méréseket, tehát az említett adatok még változhatnak.)

Mindez tehát nagy örömre adhatna okot Romániában, ám a derűs hangulatot gyorsan elrontotta a most nyilvánosságra hozott koncessziós szerződés a Kígyó-sziget környékéről.

A választások előtt kötöttek szerződést

Kiderült ugyanis: a Calin Popescu-Tariceanu vezette előző kormány a tavaly novemberi parlamenti választások előtt néhány nappal egy külföldi társaságnak adta bérbe a szénhidrogén-lelőhelyekben gazdag tengerfelület egy részének kitermelési jogát. A kanadai Sterling Resources romániai leányvállalatának adott koncesszióba a korábbi kabinet két stratégiai földgázlelőhelyet.

Emil Boc demokrata-liberálisokból és szociáldemokratákból álló kormányának állítólag most kapóra jön, hogy ebben az ügyben a korábbi - a liberálisokból és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tagjaiból álló - kabinetre háríthatja a felelősséget. A gyanúsnak minősített ügyletben vizsgálat indult. A Bukarestben bejegyzett, 200 lejes (50 eurós) alaptőkéjű leányvállalatnak egyébként a cégbírósági adatok szerint jelenleg egyetlen alkalmazottja és üzleti forgalma sincs.

Nem volt ellenjegyzés

Feltűnőnek tartják, hogy a szóban forgó kormányhatározaton nem szerepel az igazságügyi miniszter ellenjegyzése, holott a tárcát az ex-liberális Catalin Predoiu irányította, akit Emil Boc kormányfő megőrzött a minisztérium élén. Predoiu közölte: nem látta a dokumentumot, és belső vizsgálatot rendelt el annak tisztázására, miért nem került az asztalára Tariceanu rendelete.

A koncessziós szerződés felülvizsgálatát követelte Mircea Geoana, a szenátus szociáldemokrata elnöke is. Emil Boc miniszterelnök menesztette Bogdan Gabudeanut, az Országos Ásványkincshatóság vezetőjét.

Csak próbafúrások voltak eddig

Boc a csütörtöki kormányülésen utasította a kabinet jogászait, keressenek törvényes megoldást a kanadaiakkal kötött szerződés záradékának módosítására. A Sterling jóváhagyásával egyúttal elrendelte a záradékok titkosításának feloldását. Ebből a miniszterelnök szerint kiderült, hogy a kanadai cég a hágai bíróság döntéséig mindössze próbafúrásokat végezhetett a Fekete-tenger övezetében, az ítélet kihirdetését követően azonban nekiláthat a földgáz kitermeléséhez is. A kanadai anyavállalat azt állítja: a szóban forgó koncesszió egy 1992-ben kötött szerződés meghosszabbítása.

Az erdélyi Krónika emlékeztet, hogy a tét óriási, ezért nem mindegy, hogyan is rendeződik ennek a koncessziós ügynek az értelmezése. Ha a kanadaiak évente egymilliárd köbméter földgázt termelhetnek ki a Pelikán és Midia elnevezésű tengeri övezetből, Románia harmadik gázkitermelőjévé válhatnak.

Az Adevarul, az egyuik legnagyobb bukaresti lap úgy tudja, hogy a kanadaiak 30 éves koncessziós jogot szereztek. A szerződésben azonban szó esik arról is, hogy a határidő akár meg is hosszabbítható. A kanadai cég várhatóan 3,5 és 13,5 százalék közötti bányajáradékot köteles a jövőben a román államnak fizetni a Kígyó-sziget környékén kitermelt olaj után. A földgáz esetében a járadék 3,5 és 13 százalék között mozoghat majd - erről az Evenimentul zilei című, másik bukaresti lap ír.