Nőtt az adóbevétel Észak-Magyarországon

Vágólapra másolva!
Nőtt a kiemelt adónemekből származó bevétel az elmúlt évben az észak-magyarországi régióban, összességében több mint 330 milliárd forint folyt be, amely 4,1 százalékkal volt több a megelőző évinél - közölte Nagy László regionális igazgató sajtótájékoztatón szerdán, Miskolcon.
Vágólapra másolva!

Bár úgyszólván minden adónemből többet szedett be az adóhatóság a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék alkotta észak-magyarországi régióban mint 2007-ben, a régió sajátos helyzetéből adódóan a növekedés mértéke kisebb, mint az országos átlagos növekedés, amely 6,2 százalékos volt - mondta Nagy László.

A 330,2 milliárd forintos, a kiemelt adónemekből - áfa, szja, eva, valamint járulékok és illetékek - származó bevétel majdnem kétharmada, összességében 191,4 milliárd forint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei adózóktól folyt be a büdzsébe. Heves megyének 29, Nógrádnak 13 százalékos a részesedése.

Több ellenőrzés, több büntetés

Nagy László szólt arról is, hogy tavaly a revizorok mintegy 27 ezer ellenőrzést tartottak a térségben, ez harmadával haladja meg a 2007-est. A jogerős adókülönbözet 18,2 milliárd forintot tett ki, a kirótt szankció pedig 14,5 milliárd forintra rúgott, mindkét összeg jelentősen meghaladta a megelőző évit.

A vagyonossági vizsgálatokról szólva a régiós igazgató elmondta: 460 ilyet végeztek, ebből 238-at Borsodban. Az egy eredményes ellenőrzésre jutó megállapítás 6 millió 277 ezer forint volt, szemben a tavalyi 5 millió 640 ezer forinttal.

A fekete gazdaság visszaszorítása érdekében több mint hatezerszer vizsgálódtak az adóellenőrők Észak-Magyarországon, sok esetben a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása és a fekete foglalkoztatás miatt buktak meg az ellenőrzöttek.

A régiós igazgató megemlítette: tavaly a vállalkozóknál 99 milliárd forint adóhátralékot tártak föl, ebből összességében mintegy 23 milliárd forintot sikerült bekasszírozniuk.