Nőtt az adóbevétel a Dél-Alföldön

Vágólapra másolva!
Az előző évhez képest öt százalékkal, 658 milliárd forintra nőtt 2008-ban az APEH Dél-Alföldi Regionális Igazgatósága által beszedett összeg, a költségvetés nettó bevételéhez 464 milliárd forinttal járultak hozzá a régióban székhellyel rendelkező adófizetők - közölte Tamásné Czinege Csilla, az APEH regionális igazgatója kedden Szegeden.
Vágólapra másolva!

A kiemelt adó- és járuléknemekben tavaly a befizetések nagysága 4,9 százalékkal 563,1 milliárd forintra növekedett.

A társadalombiztosítási járulékok nettó bevétele 248,1 milliárd forint volt, az előző esztendőhöz viszonyított 4,2 százalékos növekedés némileg elmaradt az 5 százalékos országos átlagtól. A társasági adóból származó nettó bevételek országos szinten 4,5 százalékkal csökkentek, a régióban azonban 6 százalékos növekedés volt tapasztalható, az adónem nettó bevétele a régióban meghaladta a 31,6 milliárd forintot - mondta az igazgató.

Tamásné Czinege Csilla szerint a külső kereslet visszaszorulásával és a vállalati finanszírozás nehézségeivel magyarázható, hogy az országos tendenciákhoz hasonlóan a Dél-Alföldön is csökkent a nettó áfa-bevétel. A régióban a 2007-hez viszonyított 7,5 százalékos mérséklődés 59,7 milliárd forint nettó bevételt eredményezett ebben az adónemben.

Az APEH regionális igazgatóságához érkezett befizetések egyötödét tette ki a személyi-jövedelemadó, amelynek nettó összege 128 milliárd forint volt a Dél-Alföldön.