Három éve először nőtt a cseh munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Fél százalékponttal 4,4 százalékra csökkent éves mértékben a tavalyi év utolsó negyedében a csehországi munkanélküliségi ráta - közölték hétfőn a cseh statisztikai hivatalban. A szezonális kilengéséktől megtisztított adatok viszont a harmadik negyedévhez képest a munkanélküliség 0,1 százalékos emelkedését jelzik.
Vágólapra másolva!

"2005 óta most történt meg első ízben, hogy az egyik negyedévben magasabb volt a munkanélküliség, mint az előzőben. Eddig negyedévente különböző mértékben, de mindig csökkenést mutattunk ki" - állítja a statisztikai hivatal.

A tavalyi év végén 230 800 személy volt munka nélkül Csehországban, ez 22 100-al kevesebb, mint 2007 végén. A régiókat tekintve Prágában volt a legjobb a helyzet, ahol két százalékos a munkanélküliség. A legmagasabb - 8,3 százalék - az északnyugati Ústí régióban van.

A válság miatt további növekedésre számítanak

"A most közölt adatok még kedvezőnek is tekinthetőek, mert a valóság ma már teljesen más. Számolni kell azzal, hogy a következő időszakban megváltoznak a folyamatok és a munkanélküliségi ráta emelkedni fog. A munkahelyek száma csökkenni fog, ami a munkanélküliség növekedését eredményezi" - kommentálta a statisztikai hivatal jelentését Petr Dufek, a CSOB bank elemzője.

Az elemzők ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a statisztikai hivatal adatai jóval alacsonyabbak, mint a munkaügyi és népjóléti minisztérium statisztikája. A minisztérium szerint az év végén a munkanélküliség 5,4 százalékra emelkedett. Az adatok közti eltérés az eltérő módszertan eredménye. A statisztikai hivatal a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) számítási módszerét alkalmazza.