Csehország is közelít a recesszióhoz

Vágólapra másolva!
Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter nem zárja ki, hogy Csehország gazdasága az idén olyan recesszióba süllyedhet, amely veszélyeztetheti a kormányprogram megvalósítását is.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

"Nincs semmiféle biztosítékunk arra nézve, hogy a növekedés nem lesz mínusz egy, mínusz két százalék. Az elemzők standard modellekkel dolgoznak. A mai helyzet azonban a 2. világháború óta előzmények nélküli" - fejtette ki a miniszter abban az interjúban, amelyet a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap közölt hétfőn.

A minisztérium a különleges helyzetekre költségvetési változatokat készített. Ezek némelyike annyira radikális, hogy változásokat kell eszközölni a kormányprogramban is - jegyezte meg Kalousek. Szerinte az azonban továbbra is érvényes, hogy Csehország nem kíván eladósodni, s nem kíván nagymértékű külföldi hiteleket felvenni.

A pénzügyi tárca legújabb előrejelzése a cseh gazdaság 1,4 százalékos idei növekedésével számol. Ugyanakkor a tárca nem titkolja, hogy a helyzet ennél csak rosszabb lehet.

A költségvetési hiány határa jelenleg 73,3 milliárd korona, a GDP három százaléka, tehát ennél a helyzetnél Csehország még teljesíteni tudná az euró elfogadásához szükséges maastrichti kritériumokat.

A múlt héten azonban a cseh kormány átirányított a költségvetésbe a tárcáktól mintegy 40 milliárd koronányi összeget. Ennek alapján a valódi hiány már 110 milliárd korona körül mozog. Brüsszel is ezt tartja a valóságos adatnak.

A cseh jegybank alelnöke Mojmír Hampl a napokban szintén azt nyilatkozta, hogy a recesszió miatt Csehország valószínűleg már nem tudja teljesíteni a maastrichti kritériumokat.

A pénzügyi tárca és a jegybank ezért közösen azt javasolja a kormánynak, hogy az idén még ne határozzák meg az euró bevezetésének dátumát. Mirek Topolánek kormányfő januárban bejelentette, hogy erre novemberben kerül sor.