Szárnyal a kakaó ára - drágulhat a csoki

Vágólapra másolva!
Múlt héten a kakaó tonnánkénti ára Londonban 2005 dolláros, 1985 áprilisa óta nem látott szintet ért el. A kakaó árának tavalyi 75 százalékos emelkedésében nagy szerepe volt a font gyengülésének és annak, hogy lassulhat a termelés növekedése. Dél-Amerikában a kórokozók, Afrikában a szárazság gyengíti a termést. Drága csokira számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozások szerint idén a világ kakaóbab termelésének 60 százalékát adó Ghana-ban és Elefántcsontparton a termelt mennyiség 30 százalékkal maradhat el a legutóbbi betakarításoktól. Egyes ipari méretű kakaó vásárlók szerint a spekulatív aktivitás növekedése szintén hozzájárult az árfolyam emelkedéséhez - derül kis az Financial Times cikkéből.

A kakaó árfolyama azért is szárnyal, mert egyes farmerek csökkentik a termelés hozamát. Emiatt ugyan drágább lehet a csoki a boltokban, de ez nem feltétlenül kedvez maguknak a farmereknek - mondta Sophi Tranchell, a Divine Chocolate üyvezető igazgatója.

A nagy csokigyártók közül erre elsősorban a prémium márkás csokit - nagyobb kakaó koncentrátummal - gyártók lehetnek érzékenyebbek. Az angol Cadburry például tavaly már 5 százalékot emelt csokiárain, de a kakaó jegyzésének emelkedése esetén tovább kell drágítania az édességet. Az angol csokoládé Anglián kívül talán nem lesz sokkal drágább, tekintettel arra, hogy a font gyengélkedik, míg az euró menetel. Magyarországon viszont a gyenge forint még a csokiárakba is beleszólhat.

Gomba és szárazság

Dél-Amerikában ráadásul kórokozók pusztítják a kakaófákat, Afrikában pedig a szárazság okoz gondot. Nagy baj lesz, ha a gombák Afrikába is eljutnak, mert onnan jön a kakaó kétharmada.

Brazíliában, Kolumbiában és Costa Ricán gombák pusztítják a fákat, és a kórokozók még nem jutottak el Afrikába, de ha megtörténik, akkor az ABC egyik cikke szerint az ottani ültetvények három éven belül tönkremennek.

A gazdálkodók kétféleképpen növelhetnék a hozamot: jobb fafajtákkal és intenzív trágyázással, vagy újabb területek bevonásával. Egyelőre csak az utóbbi jöhet szóba, mert eddig nem nagyon foglalkoztak a kakaófa nemesítésével, az elterjedt fajok pedig érzékenyek a szárazságra és a kórokozókra.

Mindenhol szeretik a csokit, itthon is

A prémium csokoládéé gyorsan és dinamikusan fejlődő piac a világ különböző tájain. Az eladások csak tavaly 18 százalékkal nőttek az előző évhez képest. A kereslet is növekszik és egyre inkább a minőség felé tolódik.

Forrás: [origo]

Magyarországon értékben is, mennyiségben is kétszámjegyű növekedést mértek a csokoládék piacán 2007 október-2008 szeptemberben az előző hasonló időszakhoz képest. Összességében az AC Nielsen által mért édességek (nem csak csokoládé) éves kiskereskedelmi forgalma mintegy 135 milliárd forint. Csak a csoki bolti eladása értékben közeledik az évi 70 milliárd forinthoz. A Nielsen 21 százalék pluszt regisztrált a szeletes, 18-at a táblás csokoládénál, míg a pralinénál 16 százalékot.

A csokoládé piacán a kereskedelmi márkák részaránya alacsonyabb, mint az élelmiszerek átlaga: a pralinénál 11 százalékot tesz ki, szeletes csokoládénál 10-et, táblásnál 17-et.