Titkolják a gáz importárának emelkedését

Vágólapra másolva!
Az E.ON Földgáz Trade, a magyarországi földgáz-nagykereskedő 2008. október 1-jétől drágábban szerzi be a földgázt a Gazpromtól, de hogy mennyivel, az üzleti titok, ezért Kutas István, az E.ON Földgáz Trade szóvivője az MTI kérdésére szerdán nem kommentálta a Világgazdaság értesülését az ezer köbméterenkénti 560 dolláros árról.
Vágólapra másolva!

A szóvivő elmondta, hogy a Gazprommal kötött hosszú távú szerződésben rögzített árképlet alapján számítják az árat. Az importár alapja az olaj előző kilenchavi jegyzési ára - magyarázta Kutas István. Hozzátette: az olaj árának csökkenése legkorábban a jövő év elején érvényesülhet, de a várakozások szerint emiatt a gáz ára nem csökken, legfeljebb az emelkedés üteme mérséklődik. (A földgáz ára a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az olaj árához igazodik.)

Kutas István annyit elárult, hogy míg a harmadik negyedévben 94 dolláros olajárral kalkuláltak, addig a negyedik negyedévben már 112 dollárral.

A Gazprom nemrég közölte, hogy a még 1996-ban kötött és 2015-ben lejáró hosszú távú kereskedelmi megállapodás alapján állapítják meg a földgáz árát, mégpedig "ship-or-pay", azaz "szállíts vagy fizess" módon. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a vevőnek, hanem az eladó Gazpromnak is meg kell fizetnie a teljes árat, ha nem teljesíti a szükséges gázmennyiség szállítására vonatkozó kötelezettségeit.

Az árképletben a gáz árát egy nem részletezett összetételű olajtermék-kosárhoz kötik, ami havonta meghatározza a tényleges árat, így az árváltoztatásra egyoldalúan nincs lehetőség. A Gazprom magyarázata szerint a magyar importárképzés nem tartalmaz olyan különleges rendelkezést, amely az iparág által elfogadott árképzési mechanizmusoktól eltérne.

A magyarországi, évi 14 milliárd köbméteres földgázfelhasználás forrása mintegy 85 százalékban a Gazprom.