Vége a borravalónak az angoloknál

Vágólapra másolva!
A brit kormány azt tervezi, hogy megtiltja a munkaadóknak a borravaló beépítését az alkalmazottak bérébe. A jelenleg érvényben lévő szabályozás lehetővé teszi, hogy a vendéglőkben dolgozó felszolgálók, a szállodai portások, hordárok és takarítók, azaz a tipikusan borravalós szakmákban dolgozók minimálbérébe beszámítsák a nekik jutó borravalót - derül ki a Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

A főnökség megsaccolja, hogy mekkora pénz üti a markát a beosztottaknak egy-egy hónapban, és ennyivel csökkentheti fizetésüket. A kormány azzal érvel e rendszer ellen, hogy átláthatatlanná teszi a borravaló útját. A vendég nyilván azért ad pluszpénzt az alkalmazottnak, mert elégedett a munkájával - érvel John Hutton gazdasági miniszter -, ám a borravaló valójában nem jutalomként funkcionál, hanem költségcsökkentési lehetőségként a munkaadó számára.

A fogyasztónak joga van tudni, hogy pénze a személyzet zsebében landol, azaz oda kerül, ahova szánja - ezt szolgálná a jelenlegi szabályozás megváltoztatása.

A szakszervezetek tíz éve harcolnak a borravaló béresítése ellen. Örömmel halljuk, hogy a lelkiismeretlen munkaadóknak a jövőben nem lesz módjuk a borravalóból finanszírozni a bérek alacsonyan tartását - szögezte le Derek Simpson, a Unite szakszervezet vezetője. A Unite azt tervezi, hogy "Fair borravaló" logót helyez el azoknak a vendéglőknek, fogadóknak, szállodáknak a falára, amelyek alkalmazottai megkapják a minimálbérüket és megtarthatják a nekik szánt borravalót.