Nincs EdF - British Energy frigy

Vágólapra másolva!
Csütörtökön még minden rendben levőnek tűnt, de péntekre kútba esett az üzlet: a francia Électricité de France (EdF) áramtermelő- és szolgáltató vállalat bejelentette, hogy mégsem veszi meg a British Energy Plc-t. A British Energy üzemeltet nyolcat Nagy-Britannia kilenc atomerőműve közül, a brit áramtermelés egyötödét adja. Az EdF visszalépésével egyelőre romba dőltek a brit kormány atomerőmű-építési tervei.
Vágólapra másolva!

A hónapok óta folyó tárgyalásokon a brit kormány elégedett volt azzal a 12 milliárd fonttal, amelyet az EdF kínált a British Energyért - a cégben a kormánynak 35 százaléka van -, de állítólag egyes nagyobb magánrészvényesek kevesellték a pénzt, és ezért az EdF visszalépett. A pénzből a brit kormány támogatta volna az atomenergia-ipar fejlesztését, és persze korábban az EdF is beruházásokat ígért.

Nagy-Britanniában 1956-ban kezdődött az áramtermelés atomenergiával, a csúcspont 1997-ben volt, amikor az atomenergia az ország áramtermelésének 276 százalékát adta. Azóta már hat atomerőművet leállítottak, és a meglévők közül is bezárásra van ítélve 2015-ig hat atomerőmű, elavulás miatt. Élettartamuk meghosszabbításához, esetleg új atomerőművek építéséhez kellett volna az EdF együttműködése és pénze.