Munkavédelmi hiányosságra lelt az OMMF

Vágólapra másolva!
Az OMMF Közép-magyarországi Munkavédelmi Felügyelőség ellenőrei az építőipari kivitelezési munkáknál tapasztaltak jelentősebb hiányosságokat a kánikula kommandó akció során  - közölte a felügyelőség pénteken az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A munkavédelmi felügyelőség munkatársai kiemelten vizsgálták, hogy a gazdálkodó szervezetek megtették-e a szükséges intézkedéseket a kánikula okozta veszélyek elkerülésére, elviselésére a szabadban illetve a zárt helyen lévő munkahelyeken.

A Közép-magyarországi Munkavédelmi Felügyelőség tájékoztatása szerint jellemző hiányosság volt a régióban, hogy a nagy meleg miatt a munkavállalók nem használják az egyéni védőfelszereléseket, a munkaadó nem biztosított megfelelő hőmérsékletű ivóvizet, illetve nem alakítottak ki olyan pihenőhelyeket, ahol a munkavállalók pihenőidejüket hűvös helyen tölthették volna el.

Kifogásolták a munkavédelmi felügyelők, hogy a tisztálkodási lehetőségek többnyire csak egy kerti csapra korlátozódtak, illetve nem adták ki az óránkénti 10 perc pihenőidőt a munkavállalóknak.

A felügyelőség tapasztalata szerint a zárt munkahelyeken a nagy melegben nagyobb gondot fordítanak a munkaadók a dolgozók hideg ivóvízzel való ellátására. Egyre több helyen szerelnek fel szódavíz automatákat. Az óránkénti pihenőidő kiadása azonban ezeken a helyeken sem biztosított minden esetben.

A felügyelőség munkatársai ellenőrzésük során azt is tapasztalták, hogy a folyamatosan üzemelő nagyvállalatoknál különös figyelmet fordítanak a kánikula okozta kockázatok csökkentésére.