Nagy a teher a cégbíróságokon

Vágólapra másolva!
Az első hónap tanúsága szerint egyelőre nem hozott nagy könnyebbséget a cégbíróságoknak az elektronikus ügyintézés: az ügyek száma inkább nőtt az utóbbi időben, igaz, ebben a TEÁOR-átigazítás is közrejátszik - derül ki a pénteki Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Vidéki tapasztalatok szerint a papírmunka még nem csökkent, kiütköztek viszont a technikai háttér gyengeségeiből fakadó nehézségek. A tervezett jogszabályi változások mindenesetre még inkább a papírmentes bürokráciát célozzák meg.

Az elektronikus adóbevallás frontján már most sokkal jobb a helyzet, a társaságok 99 százaléka ezt a módszert választotta az idén - itt inkább az a probléma, hogy a határidő lejárta után csaknem két hónappal is hiányzik még 13 ezer bevallás. A gazdasági szervezetek száma eközben gyarapodik, mindenekelőtt a vonzóbb formát jelentő kft.-knek köszönhetően.

Az egyéni vállalkozások összesített számát viszont csak az őstermelők beözönlése dobta meg, a klasszikus vállalkozói igazolvánnyal rendelkezők tábora 11 ezerrel szűkült az első félévben 2007 azonos időszakához képest.