Nem látszik az ingatlanválság vége

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a világpiacot még mindig feszültségben tartja az Egyesült Államok-beli lakáspiaci-jelzálogpiaci válság, de az emelkedő infláció nem teszi lehetővé, hogy a bankok kereskedelmi kamataik emelésével erősítsék stabilitásukat.
Vágólapra másolva!

"A pénzügyi piacok globálisan továbbra is ingatagok, a rendszerszintű kockázatok mutatói magasak", olvasható az IMF félévente, ezúttal hétfőn kiadott új jelentésében a nemzetközi pénzügyi stabilitásról (Global Financial Stability Report).

A jelentésben megismételték, hogy a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökre épített, származékos értékpapírok összeomlása várhatón 945 milliárd dollár kárt okoz a közvetlenül érintett bankoknak és más pénzintézeteknek értékleírások formájában - ez azonos az IMF korábbi becslésével -, azonban hozzátették, hogy a bankok világszerte már ennek háromnegyedét ellensúlyozták új tőke bevonása, részvényeladás és tőkeemelés révén.

A nemzetközi pénzintézet szerint még nem látni az amerikai lakáspiaci válság végét, de az is igaz, hogy a csökkenő lakóingatlanárak előbb-utóbb stabilizálhatják a piacot, hozzájárulva a kereslet visszatértéhez.

A felzárkózó piacok általában jól viselik a pénzügyi és hitelpiaci felfordulást, de egyes országokban a befektetők erősen odafigyelnek az infláció alakulására, illetve az inflációkezelő képességre, írták az IMF elemzői.