Egyre több építőipari cég alakul

Vágólapra másolva!
Az idén június végéig 3859 építőipari cég alakult, a tavaly első félévi 2034-gyel szemben - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.
Vágólapra másolva!

Az Opten MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint az új cégek megjelenésével párhuzamosan folytatódott a működő cégek számának lassú emelkedése is: az első félévben 63 140 építőipari vállalkozás tevékenykedett az országban, 1650-nel több, mint egy évvel korábban.

"A növekedés ebben az esetben hátrányos az ágazatra nézve, hiszen az építőipar speciális jellegéből adódóan sajnos jellemző, hogy sok felszámolásba vitt cég tulajdonosa új vállalkozást alapítva ott folytatja, ahol abbahagyta, kifizetetlen számlákat hagyva maga után" - véli Csorbai Hajnalka az Opten stratégiai igazgatója.

Az Opten adatai szerint miközben az összes cég körében a felszámolások száma 11 százalékkal emelkedett a tavalyi első félévhez képest, addig az építőiparban a növekedés üteme 21 százalék volt, és a felszámolás alá került 5600 cég rekord értéket jelent.

"Rendkívül rossz képet fest az ágazat belső viszonyairól, hogy míg a többi cég körében egy végelszámolásra egy felszámolás jut, addig az építőiparban több, mint kettő. Ez azt jelenti, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozások lényegesen ritkábban választják a tevékenység tisztességes feladásának útját, inkább eladósodott cégeket hagynak magukra a tulajdonosok" - állítja az Opten igazgatója közleményükben.