Tizennégy pályázó 3,2 milliárdra

Vágólapra másolva!
A nyugat-dunántúli operatív program turisztikai pályázatainak első fordulóján 14 pályázat nyert támogatást a befogadott 38 pályázat közül. A támogatott pályázatok 3,2 milliárd forintot kötöttek le a rendelkezésre álló  3,38 milliárd forintos forrásból. A befogadott pályázatok támogatásigénye meghaladta a 7,75 milliárd forintot - közölte a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke pénteki sajtótájékoztatóján Győrött.
Vágólapra másolva!

Balogh József elmondta: a meglévő gyógy- és termálfürdők minőségi fejlesztésére egyetlen pályázatot fogadott be a bíráló bizottság, és ez a pályázat - amely a Szigetközben lévő Lipóti termálfürdő bővítését, turisztikai vonzerejének növelését tűzte ki célul - több mint 66 millió forintos támogatásban részesült.

A történelmi és kulturális örökség értékeinek hasznosítására a befogadott 24 pályázat közül három nyert. A kőszegi önkormányzat a kőszegi Jurisics vár turisztikai fejlesztésére kaphat 800 millió forintot, az Őrségben lévő kulturális értékek megőrzését 100 millió forinttal, a soproni bencés Kecske templom és kolostor turisztikai vonzerejének emelését közel 170 millió forinttal támogatja a bíráló bizottság.

A tájegységi öko- és aktív turisztikai programokat kidolgozó pályázatok közül 13-at fogadott be a bizottság, és tízet részesített támogatásban. A tájjellegű turisztikai célra hasznosítható tervek között domináns szerepet kapott a vízi turizmus, köztük a dunai vízi sportélet fejlesztése Gönyű térségében, a Rába-folyó és a környék értékeinek kiaknázása Körmend térségében. A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelésére befogadott három pályázat közül ezúttal egy nyert. A pályázó a Pannon Egyetem, amely a keszthelyi kistérségben tervez vizes élőhely-bemutató parkot létesíteni és ökoturisztikai központot kialakítani. Erre a célra 160 millió forintot ítéltek meg támogatásként az egyetemnek.

Balogh József hangsúlyozta: a pályázatok esetében követelmény, hogy az értékek megóvása mellett ténylegesen kimutatható gazdasági eredményeket is hozzanak a fejlesztések.

Polgár Tibor, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. közreműködő szervezetének operatív igazgatója közölte: a támogatást elnyert pályázatok projektgazdáinak egy év áll rendelkezésre, hogy programjukat részletesen kidolgozzák. Az adminisztratív feltételek teljesítését követően a projekteket "szinte automatikusan" támogatják a második fordulóban.

Több pályázatot formai okok miatt utasítottak el - jegyezte meg az igazgató.