Brüsszel vizsgálódhat dinnyeügyben

Vágólapra másolva!
Brüsszeli versenyjogi szakértőkkel vizsgáltatná ki az élelmiszerláncok feltételezett visszaéléseit Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő (MSZP).
Vágólapra másolva!

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának pénteki közleménye szerint a kezdeményezés nem a tisztességesen kereskedő élelmiszerláncok ellen irányul, célja az, hogy a közvéleményben keringő, nagyszámú ellenőrizhetetlen panasz eljusson az Európai Bizottság (EB) versenyjogi szakértőihez.

Hegyi és négy európai parlamenti képviselőtársa tavaly indítványozta, hogy az Európai Parlament kérjen versenyjogi vizsgálatot az EB Versenypolitikai Főigazgatóságától a szuper- és hipermarketek tevékenységéről, különös tekintettel a vásárlóerővel való hatalmi visszaélésekre - emlékeztet a közlemény.

Az indítványt az EP-képviselők 60 százaléka támogatta. Hegyi Gyula és két képviselőtársa ezután találkozott a brüsszeli bizottság versenypolitikai főigazgatójával, aki felkérte a politikusokat, hogy gyűjtsenek össze hazájukban olyan eseteket, tényeket, amelyek bizonyítják, hogy az áruházláncok tevékenysége sérti a tisztességes kereskedelem elvét és káros a fogyasztókra.

Hegyi Gyula ezért arra kéri a szupermarketekkel kapcsolatban álló beszállítókat, vállalkozásokat és egyéneket, hogy amennyiben ismernek ilyen eseteket, akkor tájékoztassák róla e-mailen vagy postacímen keresztül. Az EB versenypolitikai főigazgatója a beérkezett panaszokat munkatársaival soron kívül megvizsgáltatja - áll a közleményben.