Mérgesedő hatalmi harc a TNK-BP-n belül

Vágólapra másolva!
Érvényes munkaszerződés hiányában nem kapja meg a TNK-BP orosz-brit olajipari vegyesvállalat külföldi vezérigazgatója az oroszországi tartózkodási engedélyt - közölte hétfőn a moszkvai Szövetségi Bevándorlási Szolgálat szóvivője. A TNK-BP-n belül a cég stratégiája és az irányítás joga körül folyik a hatalmi harc.
Vágólapra másolva!

Robert Dudley vezérigazgató a British Petroleum embere, akit a vállalat négy orosz milliárdos társtulajdonosa igyekszik elmozdítani pozíciójából. A jelek szerint törekvésükben támaszkodhatnak az orosz bevándorlási hivatalra. Dudley szerződése tavaly lejárt, de a BP szerint az az orosz törvények értelmében még érvényes, mivel azt nem mondták fel, így automatikusan meghosszabbodik. Az orosz társtulajdonosok szerint viszont Dudley munkaszerződése érvénytelen.

Dudley jelenleg ugyan rendelkezik oroszországi munkavállalási engedéllyel, de ahhoz, hogy tartósan az országban tartózkodjék, munkaszerződést kellene bemutatnia a hatóságnak. Vízuma július 19-én járt le, és jelenleg átutazó vízummal rendelkezik, amely július 27-ig van érvényben. A vezérigazgató vízumát még egy alkalommal meghosszabbíthatják, de Dudley érvényes szerződés nélkül nem dolgozhat Oroszországban - közölte a bevándorlási szolgálat szóvivője.

A Financial Times július elején azt írta, hogy a BP az "elmérgesedett" vitában négy, a vegyes vállalatban összesen 50 százalékkal bíró orosz mágnással és partnerrel küzd, akik azt kifogásolják, hogy a BP szerintük saját leányvállalataként kezeli a közös véget. Nemcsak a vezérigazgató, de mintegy 150 BP-szakértő munkája is kérdőjelessé vált vízum, illetve munkavállalási engedély-ügy miatt.

A vállalathoz "közel álló" bennfentesek szerint félő, hogy a munkavállalási engedélyek feletti vita is része annak az erőfeszítésnek, amellyel az oroszok "alattomban" megpróbálják megszerezni a vegyes vállalat ellenőrzését.

E források sejtése szerint az orosz részvényesek ahhoz készítik elő a talajt, hogy a részesedést azután eladják valamely orosz állami vállalatnak, például a Gazpromnak vagy a Rosneftnek, jóllehet ezt az orosz befektetők cáfolták.