Csökkentené az EU az agrártámogatásokat

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió felajánlotta, hogy 60 százalékkal csökkenti belföldi mezőgazdasági támogatásait a genovai  tárgyalások sikere érdekében.
Vágólapra másolva!

Az EU előző ajánlatában 54 százalékkal kívánta csökkenteni agrártámogatásait."Ez egy nagyon jelentős fejlődés részünkről. Azonban még mindig nagyon messze van attól, amit meg szeretnénk valósítani"- nyilatkozta Peter Mandelson, az EU kereskedelmi megbízottja. Korábban ugyanis több, a gazdasági szolgáltatások liberalizációjáról és támogatásáról szóló tárgyalás fulladt kudarcba.

"Brüsszelnek ez az eddigi legjobb ajánlata a válságos gazdasági helyzetre"- nyilatkozta Mandelson. "A fejlődő országok, azaz Brazília, Kína és India viszonzásképpen csökkenthetnék ipari támogatásukat"- javasolta.

Az Amerikai Egyesült Államok gazdasági vezetői ígéretet tettek a tárgyalások sikerének elősegítésére abban az esetben, ha a fejlődő országok hajlandóak együttműködni. India és Brazília már régóta azt szerették volna elérni, hogy az EU jelentősen csökkentse belföldi termelőinek juttatott támogatásait. Így lehetséges, hogy most már hajlandóak piacaikat fokozottabban megnyitni a nyugati ipari termékek és szolgáltató cégek előtt.