EU-s energiahatékonyság kínai izzókkal

Vágólapra másolva!
Európa vezető kiskereskedelmi cégei hétfőn felszólították az Európai Uniót, hogy szüntesse meg a Kínából importált energiatakarékos izzókra kivetett "nevetséges" dömpingellenes vámokat, mert azok évente 2 milliárd euró többletköltséget jelentenek a vásárlóknak.
Vágólapra másolva!

"Egy átlagos vásárló nehezen tudja felfogni, hogy miért ijesztik el az energiatakarékos izzók vásárlásától olyan időszakban, amikor az elektromos áram ára drasztikusan emelkedik, és felerősödik a környezet miatti aggodalom is" - mondta Paul Skehan, az Európai Kiskereskedelmi Kerekasztal (European Retail Round Table, ERRT) vezetője. Az ERRT tagjai között olyan jól ismert kiskereskedelmi hálózatok szerepelnek, mint a Tesco, a Metro, az IKEA és a Kingfisher.

Az Európai Unió 2001-ben vezetett be dömpingellenes vámokat - melyek mértéke a 66 százalékot is elérheti - a Kínából származó energiatakarékos izzókra, olyan bizonyítékokra hivatkozva, melyek szerint a kínai exportőrök megsértik a nemzetközi kereskedelmi szabályokat. A német Siemens gépipari csoport részét képező Osram tavaly, az uniós tagországok körében zajló viták után, elérte, hogy a dömpingellenes vámokat Brüsszel meghosszabbítsa, de csak egy évvel, és ne a szokásos öttel.

Környezetvédők és egyes uniós kormányok a dömpingellenes vámok teljes megszüntetése mellett érveltek, azt hangoztatva, hogy ezek a vámok ellentétben állnak a klímaváltozás elleni harc részét képező egyik központi uniós törekvéssel: az energiahatékonyság javításával.

Az Osram a közelmúltban ismét a vámok meghosszabbítását kérelmezte, ami miatt újabb viták várhatók a következő hónapokban az uniós tagállamok között. A Philips holland elektronikai csoport például, amely több energiatakarékos izzót importál Kínából, mint riválisa, az Osram, azok között a cégek között volt, amelyek ellenezték a vámok hatályának meghosszabbítását.