Nem fizet osztalékot a GM

Vágólapra másolva!
A legnagyobb egyesült államokbeli autógyártó, a General Motors (GM) bejelentette, hogy a csökkenő eladásokat ellensúlyozandó húsz százalékkal csökkenti foglalkoztatási költségeit - tájékoztat a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A tervezett intézkedéscsomag keretében a vállalat négymilliárd dollárnyit értékesít vagyonából, felfüggeszti az osztalékfizetést és kétmilliárd dollár kölcsönt vesz fel pénzügyeinek élénkítése érdekében. Legutoljára 1922-ben volt példa arra, hogy nem fizetett osztalékot a GM.

Csakúgy, mint más autógyártókat, a General Motorst is érzékenyen érintik a magas üzemanyagárak és a nagy fogyasztású gépjárművek iránti kereslet csökkenése: 2008 első félévében a terepjárók és teherautók eladása 21, a teljes eladási mutatók, pedig 16 százalékkal csökkent - áll a Napi Gazdaságban.

A General Motors az Egyesült Államok első számú autógyártója, de idén részvényeinek értéke több mint 60 százalékot esett a befektetői bizalom csökkenése következtében. Rick Wagoner vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy a költségcsökkentési tervek, amelyeknek köszönhetően mintegy 15 milliárd dollár szabadul fel 2009 végéig, hamarosan új lendületet adnak a cégnek.

Az elmúlt hónapban a GM bejelentette, hogy négy teherautó- és SUV-gyárát zárja be Észak-Amerikában és Mexikóban, és inkább a hatékonyabb üzemanyag-felhasználású gépjárművek gyártásának növelésére koncentrálnak. Ez a lépés azonban kevéssé nyugtatta meg a befektetőket, a múlt héten a GM-részvények az utóbbi több mint ötven év legalacsonyabb értékein zártak. Az egyik amerikai befektetési bank azt sem tartja kizártnak, hogy a vállalat hamarosan csődbe megy. A GM ezt hivatalosan cáfolta, hozzátéve, jelenleg 31 milliárd dollár készpénzzel rendelkeznek, ami elegendő lesz erre az évre és nem kényszerülnek további hitelfelvételre.