Jobbra számít az IMF

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön feljavította a globális gazdaságnövekedésre vonatkozó várakozását, de továbbra is azzal számol, hogy tavalyhoz képes kisebb lesz a bővülés.
Vágólapra másolva!

Tavaly a globális gazdaságnövekedés 5 százalékos volt. Az IMF áprilisban ismertetett előrejelzésében azzal számolt, hogy idén a globális bővülés üteme 3,7 százalék, jövőre 3,8 százalék lesz. Csütörtökön közölt legújabb becslésében a világ idei GDP növekedését 4,1 százalékra, a jövő évit 3,9 százalékra tette.

A Valutaalap szerint a változtatást az tette lehetővé, hogy a vártnál ellenállóbb volt az amerikai gazdaság az első negyedévben, amikor 1 százalékkal erősödött.

A washingtoni székhelyű pénzintézet legújabb várakozása szerint idén az amerikai gazdaság 1,3 százalékkal nő, míg májusban csupán 0,5 százalékos bővülést valószínűsített. A jövő évre vonatkozó becslését 0,6 százalékról 0,8 százalékra változtatta.

Az IMF az eurózóna kapcsán az idei gazdaságnövekedési előrejelzését 1,4 százalékról 1,7 százalékra változtatta, miközben nem módosított a jövő évre vonatkozó 1,2 százalékos gazdaságnövekedési becslésén.

A világgazdaság egyik fő hajtóerejének számító Kína idei gazdaságbővülésével kapcsolatos előrejelzését 9,3 százalékról 9,7 százalékra változtatta, a jövő évre vonatkozó előrejelzését 9,5 százalékról 9,8 százalékra módosította.