Húszezer kilométer vasutat tervez Putyin

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök csütörtökön jóváhagyta az ország hosszú távú vasútfejlesztési stratégiáját, amelynek értelmében 2030-ig mintegy 20 ezer kilométerrel tervezik meghosszabbítani a vasúthálózatot.
Vágólapra másolva!

Az Orosz Vasútak (RZsD) közlése szerint a 14 billió rubelnyi (1 rubel mintegy 7 forint) beruházással megvalósítandó stratégia főleg innovációs célkitűzésekre épül. Így - mintegy 7,5 ezer kilométernyi pályaszakasz villamosítása, valamint 18 kiemelt ásványkincslelőhely és új ipari zóna vasúti szállítási kapcsolatának megteremtése mellett - tartalmazza 1500 kilométernyi nagy sebességű (350 kilométer/h) vasút kiépítését, több mint 23 ezer új mozdony, 900 ezer tehervagon és közel 30 ezer személykocsi beszerzését.

"A stratégia megvalósításába nagy mértékben ki akarják használni a magánszféra bevonásában (PPP- konstrukció) rejlő lehetőségeket" - hangsúlyozza közleményében az orosz államvasutak. A szövetségi költségvetés ennek megfelelően a ráfordításoknak csak mintegy 20 százalékát (2,7 billió rubel) állná, az Oroszországi Föderációt alkotó egységek az 5 százalékát (több mint 600 milliárd rubel), miközben nagy magánbefektetőktől várják a költségek 75 százalékának finanszírozását (több mint 10 billió rubel).

A stratégiát két lépcsőben készülnek megvalósítani. Az első, 2015-ig terjedő hétéves szakaszban a jelenlegi fővonalak szűk keresztmetszeteinek felszámolása, a meglévő vasúti objektumok korszerűsítése, valamint 6400 kilométernyi pályaszakasz kiépítése lesz a cél. Míg a második szakaszban a gazdasági növekedés új központjainak vasúti kapcsolattal való ellátása, a szállítás magasabb technikai, technológiai szintre való emelése, illetve több mint 15.800 kilométernyi vasút kiépítése.

A elképzelések között szerepel a dél-szibériai Altáj és Tuva Köztársaságok hegyvidéki területeinek (a kazah-kínai-mongol hármas határnál és attól keletre), valamint a közép-szibériai Jakutföld vasúton való elérhetőségének megteremtése is.