Gráf nem vágna az élelmiszerek áfáján

Vágólapra másolva!
Nem támogatható a Fidesz által benyújtott áfatörvény-javaslat a mezőgazdasági miniszter szerint, mert nem jelöli meg a kieső bevételek forrását és megvalósítása több kárt okozna a magyar embereknek, mint amennyi hozadéka lenne. Gráf József korábbi saját áfacsökkentési javaslatától függetlenül jutott egyetértésre a pénzügyminiszterrel.
Vágólapra másolva!

A miniszter egy korábbi helyzetben maga is javasolta az áfacsökkentést - írja az agrártárca közleménye. A múlt év nyarán, amikor a magyar agráriumban az aszály miatt rendkívül súlyos helyzet alakult ki, és az élelmiszerárak intenzíven növekedtek, az agárminiszter az áremelkedések ellensúlyozására két termék - a tőkehúsok és a liszt - esetében azt indítványozta, hogy a kormány vegye fontolóra az áfa mérséklését. A kormány ezt a javaslatot nem támogatta, Gráf József pedig ezt tudomásul vette. A magyar mezőgazdaság idei terméskilátásait látva azonban az élelmiszerárak növekedése idén várhatóan lényegesen alacsonyabb lesz, mint korábban - írja a közlemény.

A közlemény arra a Fidesz indítványra reagált, amelyben az ellenzéki pár elnöksége felhatalmazza a párt mezőgazdasági kabinetjének vezetőjét, Font Sándort, hogy kezdeményezzen tárgyalást Gráf József miniszterrel. Ezt Varga Mihály, a párt alelnöke kedden Budapesten, a párt elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be.

Másképp számolnak

Az ellenzéki párt július elején még egy törvényjavaslatot is benyújtott a parlamentnek a benzin jövedéki adójának, a távhő és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésére. Számításaik szerint a jövedéki adó csökkentése után 15 forinttal lenne alacsonyabb az üzemanyag ára; a távhő és alapvető élelmiszerek esetében 20 százalékról 5 százalékra csökkentenék az áfa mértékét. A Fidesz szerint mindez több tízmilliárd forintos kiesést jelent a költségvetésnek, de szerintük már eddig is jelentős többletbevételek származtak a magasabb árból és a magasabb inflációból, így a javaslat akár nullszaldós is lehet. Emellett az áremelkedések miatt még az alapvető élelmiszerek esetében is visszaesett a fogyasztás, és az árcsökkenések hatására újra megnőhet a kereslet.

Az MSZP nyitottnak mutatkozott a javaslatra. A beterjesztést követő napon azonban a pénzügyminiszter már szakmailag megalapozatlannak, irreálisnak és populistának nevezte a Fidesz adócsökkentési javaslatait. Veres János szerint a javaslatok teljesítése 321,9 milliárd forint bevételkiesést eredményezne, az ellenzéki párt jóval kisebb összegről beszél.