Kevesebb a biztosítás nélküli potyautas

Vágólapra másolva!
Az adóhatóság ismét értesítő levelet küld azoknak, akik az egészségügyi szolgáltatók jelzése alapján nem rendelkeznek érvényes biztosítási jogviszonnyal. Az idei évben eddig 134 ezer személy akadt fenn az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellenőrző rendszerén. Jó hír ugyanakkor, hogy a "potyautasok" száma egyre kevesebb.
Vágólapra másolva!

Tavaly áprilistól a nagykorú eltartottak, illetve az alkalmi munkavállalók is csak külön járulékfizetés ellenében vehetik igénybe az egészségügy szolgáltatásait. Gyakorlatilag minden belföldön élő magyar állampolgár rendelkezik TAJ-számmal, ez az azonosító azonban tulajdonképpen csak járulékfizetéssel együtt tekinthető érvényesnek. Éppen ezért minden orvoshoz forduló beteg esetében kötelező a TAJ-szám alapján az ellátási jogosultságot ellenőrizni.

Azoknak az adatait, akik a jogviszony ellenőrzéskor "piros lámpát" kapnak, az OEP havonta átadja az adóhatóságnak. 2008-ban eddig mintegy 134 ezer személy kapcsán jelezték a biztosítási jogviszony hiányát. Az adóhatóság ebből nagyjából 100 ezer főt tudott csak beazonosítani, a fennmaradó közel 34 ezer személy viszont nem rendelkezik még adószámmal sem - írja az APEH szaklapja, az Adóvilág. Őket elsősorban arra szólítják fel, hogy közöljék, ha mégis rendelkeznek adóazonosítóval. Amennyiben az értesítő levél "címzett ismeretlen", vagy "elköltözött" jelzéssel érkezik vissza, az APEH intézkedik a TAJ számot tartalmazó hatósági igazolvány visszavonása iránt.

Mindenki tisztázhatja magát

Az egészségbiztosító hálóján fennakadók természetesen nem tekinthetők egyértelműen potyautasnak. Elsőként az APEH a TAJ-szám alapján kigyűjti az elhunyt, a külföldre távozott, illetve a nyugdíjas személyeket. Éppen ezért különösen fontos, hogy a külföldre költözés tényét az érintettek az illetékes hatóságok tudomására hozzák. Járulékfizetés nélkül is jogosultak orvosi ellátásra az ápolási díjban részesülők, illetve a nappali tagozatos egyetemi, főiskolai hallgatók, így ők is kiesnek a rostán.

Értesítő levelet csak azoknak küldenek, akik az APEH nyilvántartásában sem biztosítottként, sem az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetők között nem szerepelnek, bár erre kötelezettek lennének. Megkeresik ugyanakkor azokat a foglalkoztatókat is, akik a bevallásaikban szereplő személyek kapcsán nem jelentették be a biztosítási jogviszony (munkaviszony) keletkezését. Tavaly januártól ugyanis az egészségbiztosítási pénztár helyett a foglalkoztatás megkezdését is az adóhatóságnak kell bejelenteni.

Az eltérésről nyilatkozni kell

Az OEP által átadott információk alapján az adóhatóság megkezdte az értesítések kiküldését az érintettek (magánszemélyek, illetve munkáltatók, kifizetők) részére. A magánszemélyek a levélhez mellékelt adateltérési nyilatkozaton jelenthetik be, ha biztosítási jogviszonyban állnak, vagy egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnek, így jogosultak a társadalombiztosítás keretében orvosi ellátásra. A tényleges potyautasok is kötelesek a nyilatkozatot megfelelően kitöltve visszaküldeni. Nekik emellett a T1011-es nyomtatványon a járulékfizetési kötelezettséggel kapcsolatos bejelentést is meg kell tenniük.

Ha a foglalkoztatónál az APEH megkeresése alapján fény derül arra, hogy a levélben szereplő dolgozó kapcsán a havi járulékbevallásokat megtették ugyan, de a biztosítottként történő bejelentés elmaradt, ezt a T1041-es nyomtatványon ugyancsak pótolni kell, akkor is, ha 2007. január előtt még az egészségbiztosítóhoz kellett volna megküldeni azt.