GE: profitcsökkenés, bevétel növekedés

Vágólapra másolva!
Az amerikai General Electric, a világ egyik legnagyobb vállalata - amely háztartási gépektől, orvosi műszerektől fényforrásokig és nehézgépekig szinte mindent gyárt, pénzügyi szolgáltatásokat nyújt, és az NBC Universal révén média- és szórakoztatóipari ágazata is van - pénteken 5,07 milliárd dolláros adózott eredményt jelentett a második negyedévről, 5,8 százalékkal kevesebbet a tavalyi második negyedévi 5,38 milliárdnál. Az első negyedévben is hasonló ütemben csökkent a profit éves összehasonlításban .
Vágólapra másolva!

Ezt közvetlenül kevésbé a renyhe, szűkmarkúbbá vált fogyasztói piacon elérhető árérvényesítés nehézségei, inkább a átszervezési költségek okozták, ilyen egyszeri tételekre 400 millió dollárt számoltak el a második negyedévben. A teljes bevétel 17 százalékkal 49,6 milliárd dollárra nőtt 42,4 milliárdhoz képest, és az új megrendelések általában ennél nagyobb ütemben szaporodtak.

Már májusban közölték, hogy le akarják választani a fogyasztói ipari részleget, vagyis a háztartási gépek és a fényforrások gyártását, mert ezek termelik most a legtöbb veszteséget. A fényforrásgyártástól lelkileg nehéz lesz megválni, hiszen Thomas Edison, a feltaláló egyik vállalata, egyszersmind a General Electric egyik elődje volt az, amely 1879-ben bemutatta a világ első, kereskedelmileg életképes izzólámpáját.

A General Electric az utóbbi időben már 50 milliárd dollárért értékesítette különböző részlegeit. Rövidesen sorra kerülhet a hitelkártyarészlege is.